Seljaci iz Odžaka neće da unište genetski modifikovanu soju

Izvor: Press, 23.Avg.2010, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seljaci iz Odžaka neće da unište genetski modifikovanu soju

Zemljoradnici u Ratkovu, selu u opštini Odžaci, odlučni su da ne dozvole inspekciji Ministarstva poljoprivrede da na njihovim poljima uništi genetski modifikovanu soju Oni traže da se GMO soja otkupi i preradi u biodizel. U ataru Ratkova GMO sojom zasejano je oko 200 hektara. Iz Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede zemljoradnicima je poručeno da sami uništite GMO usev, ili će to biti prinudno učinjeno o njihovom trošku.
Po >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << nalogu inspekcije, pre desetak dana u Ratkovu je dvojici ratara uništeno ukupno šest hektara GMO soje. To je učinjeno bez najave, posle čega se pedesetak proizvođača soje pobunilo i zaustavilo akciju na svojim njivama. Ni prisustvo direktora Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede Dušana Pajkića u Ratkovu prošle nedelje nije pomoglo da se sprovede nalog o uništavanju GMO soje. Traktorista iz obližnjeg Bačkog Brestovca Milan Dejanović, angažovan da istanjira njive sa GMO sojom, odbio je da to učini izjavljujući da neće da ide protiv ljudi.
- Mi već desetak godina sejemo GMO soju, i nikad to nismo krili, a uvek smo imali kome da je prodamo. Bez problema smo nabavljali seme GMO soje. Pitamo otkud to seme ako je zabranjeno. Pre desetak godina poljoprivrednik iz našeg sela nabavio je to seme od instituta „Zemun polje". Prestaćemo da sejemo GMO soju, ali nećemo dozvoliti da nam sada unište rod i ostave nas bez prihoda. Ja sam sa četiri jutra GMO soje očekivao prihod od 2.000 evra. Neka je otkupe i po nižoj ceni i pretvore je u biodizel i tako nam je vrate, ali tanjiranje useva nećemo dozvoliti. Uputili smo pismo ministru poljoprivrede da nam omogući da usev skinemo i odnesemo svojoj kući - kaže Milorad Stankov.
Direktor Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede Dušan Pajkić izjavio je da je Zakonom o genetski modifikovanim organizmima u Srbiji zabranjeno gajenje GMO useva, te da oni moraju biti uništeni.
- U Mačvanskom okrugu, recimo, koji je bio poznat po gajenju GMO soje, pre dve godine uništili smo 80 parcela tog useva, a ove godine je tamo nađeno svega 11 parcela. To potvrđuje da se rad inspekcije isplati i da moramo istrajati u poštovanju zakona - rekao je Pajkić.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.