Šeks: Srbija kao policajac propale Jugoslavije

Izvor: Politika, 27.Sep.2011, 00:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šeks: Srbija kao policajac propale Jugoslavije

Bivši „pravaš” Pero Kovačević se čudi najavi hrvatskog vrha o donošenju zakona kojim će se „poništiti optužnice iz Beograda”, jer takav zakon postoji već 20 godina

Od našeg stalnog dopisnika

Zagreb – Najnovija optužnica iz Beograda za ratni zločin počinjen na području Vukovara nad srpskim stanovništvom protiv Vladimira Šeksa, Ivana Vekića, Tomislava Merčepa, Branimira Glavaša i četrdesetak pripadnika hrvatskih oružanih snaga >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i presuda specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu protiv bivšeg hrvatskog borca Veljka Marića za ubistvo civila u Grubišnom Polju uzburkala je hrvatsku javnu scenu. I to na takav način da se još više daje bezrezervna podrška hrvatskim borcima iz proteklog rata, a da se uopšte ne poteže pitanje zločina za koje su u ta dva događaja sumnjiče.

Tako je samo nekoliko dana posle izricanja presude Mariću (koji je uhapšen na granici Srbije i Bugarske) predsednik Ivo Josipović odlikovao jedinicu ZNG-a kojoj je pripadao (77. samostalni bataljon ZNG iz Grubišnog Polja) kada je i počinio ratni zločin za koji je prvostepeno osuđen. Oko 500 postrojenih bivših pripadnika te jedinice gromko je pozdravilo svog osuđenog saborca, dok je državni sekretar iz ministarstva za boračka pitanja Zoran Komar poručio da je „vrh cinizma da srpski pravosudni organi vode istrage, sude i presuđuju hrvatskom branitelju Veljku Mariću”.

Na optužnicu protiv Šeksa i ostalih, kao i na presudu Mariću, hrvatski državni vrh će – kako su to ovih dana najavili premijerka Jadranka Kosor i potpredsednik Sabora Vladimir Šeks – odgovoriti donošenjem zakona kojim će se „poništiti optužnice iz Beograda, jer uznemiravanje koje trpe hrvatski branitelji postaje nepodnošljivo”, odnosno poništiti pravna akta pravosudnih organa bivše SFRJ i vojnih sudova JNA.

Na to je ubrzo reagovao bivši funkcioner „pravaša” Pero Kovačević, koji se čudi takvoj najavi, jer kako tvrdi – takav zakon postoji već 20 godina, od 1991. godine, pa ga samo treba primenjivati. Za donošenje spornog zakona posebno se zalaže upravo optuženi Šeks.

„Zakon o ništavosti pravnih akata bivših pravosudnih organa i vojnih sudova JNA s pravne strane ne može primorati Srbiju da odustane od podizanja optužnica i uloge Haškog suda koju su sebi odredili. Međutim, može biti snažna poluga putem koje bi zemlje bivše Jugoslavije izvršile pritisak da Srbija odustane od tog zakona. Takođe i pritisak prema Evropskoj uniji, jer je to izvan svih evropskih pravnih standarda”, tvrdi on.

Šeks je, inače, odbio da poput Vekića primi optužnicu iz Beograda, što je u Đakovu još jednom kivno prokomentarisao: „Srbija je sebi uzurpirala pravo da se ponaša kao pravosudni žandar i policajac za propalu Jugoslaviju, i to ne možemo prihvatiti. No, treba znati da je zakon o preuzimanju uloge suda u Hagu Srbija donela još 2003. godine, no te su odredbe na snagu stupile 1. januara 2010, za šta niko u Hrvatskoj nije znao. Naša ambasada u Beogradu nije pratila šta se događa.”

----------------------------------------------

Sanaderu treći put skinut imunitet

Zagreb – Mandatno-imunitetski odbor Hrvatskog sabora skinuo je po treći put imunitet bivšem premijeru Ivi Sanaderu, ovaj put za pokretanje krivičnog postupka u vezi s primanjem mita od deset miliona evra u aferi prepuštanja kontrole naftne industrije „Ina” mađarskom „Molu”. Prvi put imunitet mu je skinut radi pritvaranja, posle izručenja iz Austrije, a drugi put zbog sprovođenja postupka u aferi Hipo banke.

Iako je tokom sednice ovog odbora vođena žestoka polemika između njegovih članova iz vladajućeg HDZ-a i opozicionog SDP-a, odluka o skidanju imuniteta Sanaderu doneta je jednoglasno.

Najnoviji zahtev Uskoka za skidanje imuniteta Sanaderu stigao je odmah posle podizanja druge optužnice protiv njega. Prvu je Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala podigao početkom septembra i odnosi se na ratno profiterstvo (odnosno aferu Hipo banke), a druga je, u u vezi s „Inom”, podignuta pre nekoliko dana.

R. Arsenić

objavljeno: 27.09.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.