Savet EU razmotriće sankcije, poslednja mera za krizu u BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Feb.2022, 16:50

Savet EU razmotriće sankcije, "poslednja mera" za krizu u BiH

Ministri spoljnih poslova EU na sastanku 21. februara razmotriće moguće uvođenje sankcija kao "poslednje mere" za rešavanje političke krize u BiH, saznaje Tanjug u Briselu.

U dokumentu pripremljenom za ministarsku raspravu o BiH navodi se i pozitivan "angažman Srbije na viskom nivou na normalizaciji situacije" u BiH.

Ukoliko se realizuje jednostrano preuzimanje nadležnosti države od strane Republike >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srpske, moraju se razmotriti individualne restriktivne mere (zamrzavanje imovine i zabrana putovanja). Sankcije se mogu uzeti u obzir i u slučaju drugih aktivnosti koje predstavljaju pretnju po zemlju", navodi se u dokumentu pripremljenom za ministarsku raspravu.

U dokumentu Evropske službe za spoljne poslove, u koji je Tanjug imao uvid, navodi se da od 2011. godine EU ima pripremljen okvir za sankcije u slučaju podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, ustavnog poretka, primene Dejtonskog sporazuma kao i pretnji po bezbednosnu situaciju u zemlji.

Dokumentom se ministrima spoljnih poslova EU ukazuje i na mogućnost uskraćivanja EU finansijske pomoći BiH u slučaju da se "politička situacija u zemlji ne poboljša u kratkom roku".

U tom smislu podseća se da je Evropska komisija već uslovila pomoć od 600 miliona evra namenjenih Republici Srpskoj za železnicu i autoput na Koridoru 5c okončanjem političke krize i povratkom potpuno funkcionalnim državnim institucijama.

U dokumentu pripremljenom za raspravu o EU angažmanu u BiH, konstatuje se da se zemlja nalazi u jednoj od najdubljih političkih kriza od završetka konflikta 1999. godine, koja "ugrožava stabilnost i bezbednost zemlje i regiona, te podriva EU perspektivu BiH".

U dokumentu se istovremeno EU stavlja na test kao "geopolitički igrač", koji je u stanju da "oblikuje kontinent oko svojih vrednosti i principa" i da se "suprotstavi spoljnim uticajima u svom neposrednom okruženju".

"Učešće trećih zemlja u BiH takođe je u porastu. Srbija i Turska se angažuju na visokom nivou na normalizaciji situacije. Drugi koriste postojeće podele da podriju reforme i EU perspektivu BiH", navodi se u tekstu.

U dokumentu se konstatuje i da je Zapadni Balkan integralni deo Evrope i da je njegova budućnost unutar EU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Sankcije EU za čelnike Republike Srpske, obustava IPA fondova

Izvor: Danas, 15.Feb.2022, 00:55

U internom dokumentu Službe za inostrane poslove o kojem će ministri spoljnih poslova EU raspravljati 21. februara naveden je spisak sankcija uperen protiv čelnika entiteta Republika Srpska, prenosi portal istraga.ba.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.