Šarović predložio da se prihvati incijativa mali Šengen

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2019, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarović predložio da se prihvati incijativa "mali Šengen"

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, uputio je danas Savetu ministara BiH predlog za prihvatanje inicijative "mali Šengen" i zajedničke deklaracije za unapređenje regionalnog ekonomskog prostora.

Reč je o incijativi kojom se omogućava potpuno i slobodno kretanje ljudi, robe, kapitala i usluga u celom regionu.

Deklaraciju o tome nedavno su u Novom Sadu potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Zoran Zaev i Edi Rama.

Oni su tom prilikom poručili da je ta inicijativa otvorena za sve zemlje regiona koje su pozvali da im se priključe.

Cilj inicijative je uklanjanje graničnih kontrola i drugih prepreka slobodnom kretanju unutar zone slobodne trgovine - CEFTA za sve zemlje Zapadnog Balkana, najdalje do 2021.

Inicijativa između ostalog predviđa mogućnost prelaska granica sa ličnom kartom, priznavanje diploma i jednaku mogućnost rada sa stečenim kvalifikacijama, u svim zemljama regiona.

Takođe, omogućiće se nesmetan protok roba, bez zadržavanja na granicama, što je posebno značajno ako se ima u vidu da prema podacima Svetske banke, kamioni na graničnim prelazima unutar Zapadnog Balkana godišnje provode oko 26 miliona sati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Savetu ministara BiH upućena inicijativa za prihvatanje MALOG ŠENGENA

Izvor: Blic, 23.Okt.2019

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović uputio je Savetu ministara BiH inicijativu za prihvatanje tzv. malog Šengena, zajedničke deklaracije za unapređenje regionalnog ekonomskog prostora, kojom se omogućava potpuno i slobodno kretanje ljudi, robe, kapitala i usluga u celom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.