Izvor: B92, 13.Sep.2010, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanaderu nije uručen poziv

Zagreb -- Istražna komisija Hrvatskog sabora o privatizaciji kompanije "Ina" je počela ispitivanje svedoka o nejasnoćama u privatizaciji te naftne kompanije.

Iako je kao svedok bio najavljen i bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader, komisija je saopštila da on nije primio poziv za svedočenje koji mu je poslat preporučenom poštom.

O tome na koji način će Sanaderu biti dostavljen poziv za svedočenje, istražna komisija će odlučiti sutra, u nastavku ispitivanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Komisija je kao prvog svedoka danas ispitala bivšeg potpredsednika Vlade Hrvatske i predsednika nadzornog odbora naftne kompanije "Ina" Slavka Linića iz Socijaldemokratske partije (SDP).

On je svedočio o postupku privatizacije "Ine" u vreme vlade premijera Ivice Račana kada je mađarskom MOL-u prodato 25 odsto plus jedna akcija "Ine".

O istom razdoblju svedoče i bivši ministar privrede Ljubo Jurčić (SDP), kao i Tomislav Dragičević, dugogodišnji predsednik uprave hrvatske naftne kompanije.

O privatizacijama za vreme vladavine Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) od 2003. do 2009, kada je Mol sa samo dva odsto više akcija uspeo da dobije sva upravljačka prava nad "Inom", sutra će svedočiti aktuelni ministar finansija Ivan Šuker, bivši ministar privrede Damir Polančec i aktuelni predsednik uprave Zoltan Aldot.

Na tom spisku svedoka je i bivši premijer Ivo Sanader, ali se još ne zna kada će se on pojaviti pred komisijom budući da mu poziv nije uručen.

Istražna komisija za utvrđivanje činjenica u vezi s privatizacijom "Ine" zadužena je za istragu svih ugovora kojima je "Ina" eventualno prodavala svoje akcije ili sticala udele u drugim društvima, kao i zapisnika sa sednica svih komisija koje su od 2002. radile na privatizaciji "Ine".

Istražuju se i izmene ugovora o plinskom poslovanju i izmene ugovora o međusobnom odnosu akcionara kojim je MOL došao u posed 47 odsto akcija "Ine".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.