Sanaderu odredjen ekstradicioni pritvor u Salcburgu

Izvor: Studio B, 11.Dec.2010, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanaderu odredjen ekstradicioni pritvor u Salcburgu

Bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu određen je pritvor tokom ekstradicionog postupka u Austriji

Bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu određen je pritvor tokom ekstradicionog postupka u Austriji, pošto ga je danas u Salcburgu saslušao istražni sudija, saopšteno je iz kancelarije javnog tužioca, prenosi agencija AP.

Sanader je juče uhapšen u Austriji po međunarodnom nalogu koji je raspisala Hrvatska, koja traži njegovo izručenje zbog optužbi za korupciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << dok je bio na čelu vlade u Zagrebu. Kako se dodaje u saopštenju salcburškog tužilaštva, sudija je Sanadera pitao o njegovom identitetu i optužbama protiv njega, pre nego što ga je poslao u pritvorsku ćeliju.

Kako prenosi hrvatska agencija Hina, pozivajući se na austrijske medije i portparolku Javnog tužilaštva Salcburga Barbaru Fajhtinger, ekstradicioni pritvor Sanaderu trajaće najmanje 14 dana.

Prema navodima austrijske novinske agencije APA, zdravstveno i fizičko stanje Sanadera je dobro.

Ta agencija citira predstavnika suda u Salcburgu Ditmara Knebela koji je naveo da je prvi zdravstveni pregled obavljen i da je dobro prošao, a Sanadera će u ponedeljak pregledati i doktor.

"Svaki uhapšenik koji nam je izručen mora biti podvrgnut lekarskom pregledu", rekao je Knebel.

Prema navodima APA, Sanader deli zatvorsku ćeliju sa zatvorenikom osumnjičenim za krađu.

Sanader, koji se nalazio na čelu hrvatske vlade od 2003. do 2009, opovrgao je optužbe za korupciju protiv njega.

U današnjem broju splitski dnevnik Slobodna Dalmacija citira bivšeg hrvtaskog premijera koji tvrdi da su optužbe protiv njega politički motivisane i dodaje: "Ja nisam ni lopov ni kriminalac".

Još se zvanično ne zna u kojim je slučajevima Sanader osumnjičen, a mediji nagađaju da je reč o izvlačenju novca iz državnih firmi i ministarstava preko marketinške agencija Fimi-medija, ali i za nezakonito poslovanje Hrvatske elektroprivrede s Diokijem.

Sanader je najviši hrvatski političar protiv koga je pokrenut krivični postupak, otkako je Hrvatska postala samostalna 1991.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sanader ostaje u Salcburgu, u toku istraga

Izvor: Večernje novosti, 11.Dec.2010

Bivšem hrvatskom premijeru određen ekstradicioni pritvor. Na “meti” Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala računi Sanaderovih ćerki

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.