Sanader negirao umešanost u aferu Hipo banke

Izvor: Studio B, 22.Dec.2010, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanader negirao umešanost u aferu Hipo banke

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader koji se nalazi u pritvoru u Austriji, negirao je danas umešanost u aferu Hipo banke, ističući takođe da mu se u Hrvatskoj krše ljudska prava i da je žtrtva političkog progona

Sanader je u pratnji austrijskog advokata Vernera Zupana u 13 časova počeo svedočenje pred istražnom komisijom Skupštine pokrajine Koruške, koja se bavi rasvetljavanjem afere Hipo banke.

Sanader se nalazi u posebnoj prostoriji salcburškog pritvora, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << a svedočenje se odvija video-linkom između Salcburga i Klagenfurta, gde su članovi istražne komisije.

Ivo Sanader utvrdio je u svom uvodnom izlaganju da mu se u Hrvatskoj krše ljudska prava, javlja T-portal.

"Zbog toga ću tražiti od Evropske komisije da blisko prati moj slučaj koji će biti test za Hrvatsku. Žrtva sam političkog progona, mediji u domovini konstantno objavljuju neproverene informacije i izmišljotine i unapred me osuđuju", rekao je Sanader.

On je takođe ponovio da je njegova najbliža politička saradnica dok je bio premijer, bila aktuelna predsednica vlade Jadranka Kosor koja je tada bila njegova zamenica.

Sanader je naglasio da nije uzimao novac od Hipo banke niti da je bio njihov plaćeni lobista.

Hrvatski mediji prenose da je Sanader na početku ispravio predsednika komisije Rolfa Holuba koji ga je predstavio kao Ivicu Sanadera.

Na pitanje koji su razlozi njegove iznenadne ostavke na mestu premijera sredinom prošle godine, Sanader je odgovorio da je glavni razlog za to bila slovenačka blokada pristupnih pregovora Hrvatske s EU protiv koje se Sanader, kako kaže, borio osam meseci.

"Svojom ostavkom sam hteo da izazovem šok u EU", rekao je on, a prenosi T-portal.

Odgovarajuća na pitanja o Hipo banci, Sanader je rekao da je prvi kontakt s tom bankom uspostavljen 1993, prenosi T-portal.

"Primili smo u Ministarstvu spoljnih poslova dopis od austrijskih kolega o jednoj njihovoj banci koja želi da ulaže u Hrvatsku. Normalno je da strane firme u neku državu idu preko politike, ne vidim ništa sporno u tome", rekao je Sanader.

Atmosfera se, kako prenosi T-portal, zagrejala kada je predsednik komisije Holub pitao Sanadera da li više voli gotovinu ili kartice.

"Pitam to zbog svih onih tajnih torbi novca koje se spominju u ovom slučaju", objasnio je Holub.

Sanader je odgovorio da odbija da odgovari na to pitanje jer je ispod svakog nivoa, dodavši da je on ipak bivši hrvatski premijer i da ga zato treba tretirati s poštovanjem, piše T-portal.

Zanimanje medija za ispitivanje Sanadera je veliko, a iz Nemačke i Hrvatske stiglo je više od 15 televizijskih ekipa.

Procenjuje se da bi svedočenje moglo da potraje više sati.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sanader: Moja je savest čista

Izvor: B92, 22.Dec.2010

Zagreb -- Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader koji se nalazi u pritvoru u Austriji, je negirao umešanost u aferu Hipo banke...Sanader je svedočio video-linkom iz salcburškog pritvora pred istražnom komisijom Skupštine pokrajine Koruške, koja se bavi rasvetljavanjem afere Hipo banke. ..On je naglasio...

Nastavak na B92...

Sanader negirao pranje novca u Austriji

Izvor: EMportal, 23.Dec.2010, 16:42

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader koji je pritvoren u Salcburgu, odbacio je danas sumnje u pranje novca za šta ga je austrijskom državnom tužilaštvu prijavila jedna banka iz Tirola, potvrdilo je državno tužilaštvo za korupciju u Beču.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.