Izvor: B92, 05.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Salford kupuje Ljubljansku mlekaru

Ljubljana -- Zvanično je potvrđeno da je Salford jedini zainteresovan kupac većinskog paketa deonica Ljubljanskih mlekara.

Sinoć je i zvanično potvrđeno da je jedinu ponudu za otkup 54,07 odsto deonica Ljubljanskih mlekara predalo slovenačko preduzeće Zenos, čije je osnivač i vlasnik bivši savetnik predsednika uprave Istrabenca i donedavni član nadzornog saveta Merkatora Gorazd Čuk.

Čuk je za slovenački Dnevnik potvrdio da njegovo preduzeće, u tom poslu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zastupa interese Salforda, koji je, prema njegovim rečima, jedini i ozbiljan kupac, negirajući pisanje slovenačkih medija da je u Salfordu udružen srpski i engleski kapital.

"Salford udružuje međunarodni kapital, srpskog kapitala u njemu nema", rekao je Čuk za Dnevnik, koji, kao i ostali slovenački listovi, podseća da se Salford vezuje i za nekadašnjeg srpskog ministra i tajkuna Milana Beka, čije se ime često pojavljivalo u Sloveniji, povodom ovogodišnjih nagađanja o preuzimanju Merkatora, kada je Čuk zastupao interese suprotne, slovenačke strane.

Pregovori o kupovini Ljubljanskih mlekara zvanično će početi 9. oktobra. Predstavnici kupca i prodavca su juče detaljnije pogledali ponudu koju je predao Zenos, uz dogovor da će se Salford predstaviti prodavcima Ljubljanskih mlekara što pre.

Prodavac je za nastavak pregovora imenovao tročlanu komisiju, a prema pisanju slovenačkih dnevnika, poznavaoci prilika ocenjuju da prodavci Ljubljanskih mlekara imaju dosta sreće što se na njihovu ponudu odazvao neko ko ima dovoljno novca jer smatraju da je cena deonice, oko 133 evra, precenjena.

Upravo ta visoka cena je, prema njihovom mišljenju, bila razlog za pretpostavke ostalih interesenata da niko neće predati ponudu.

Ako Salford s Ljubljanskim mlekarama postigne dogovor o kupovini, moraće je da objavi i javnu ponudu za preuzimanje tog slovenačkog preduzeća.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.