Izvor: RTS, 01.Nov.2020, 07:11

Sahranjen mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

U Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, sahranjen je mitropolit Amfilohije uz prisustvo velikog broja crkvenih velikodostojnika, zvaničnika i vernika. Patrijarh srpski Irinej služio je liturgiju, posle koje je održano opelo. Govornici istakli da je Amfilohijeva smrt veliki gubitak za Crnu Goru i SPC. Sahrani prisustvovao predsednik Srbije Alesandar Vučić.
Mitropolit Amfilohije sahranjen je, prema sopstvenoj želji, u kripti Sabornog hrama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Hristovog vaskrsenja, u grobu koji je pripremljen za njegovog života.

Svetu arhijerejsku zaupokojenu liturgiju služio je Njegova svetost patrijarh Irinej sa više arhijereja.  
Nakon liturgije, služeno je opelo i obavljena sahrana
Mitropolija crnogorsko-primorska apelovala je na sve one koji žele da odaju počast preminulom mitropolitu Amfilohiju da to urade pridržavajući se propisanih mera zbog epidemijske situacije, da nose maske i drže fizičku distancu. 
Hiljade ljudi odalo poštu 
Građani su i juče tokom celog dana u Hramu odavali poštu preminulom mitropolitu, čiji su zemni ostaci prebačeni u Podgoricu nakon liturgije u Cetinjskom manastiru.
Svečani čin ispraćaja mitropolita sa Cetinja ka Podgorici odvijao se u tišini, uz pojanje i povremeno čitanje poruka upućenih iz celog sveta Crkvi i vernicima. 
Duž magistralnog puta Cetinje–Podgorica, vernici i građani izašli su da isprate vozilo sa kovčegom. 
Mitropolit Amfilohije preminuo je u petak od posledica kovida 19 u Kliničko-bolničkom centru Crne Gore. Njegovo stanje išlo je nabolje, ali se naglo zakomplikovalo u četvrtak, kada je priključen na respirator.
Odlazak mitropolita Amfilohija je za patrijarha Irineja jedan od najtužnijih dana u istoriji Srpske pravoslavne crkve, a reči tuge stigle su od zvaničnika iz Srbije i regiona, religijskih velikodostojnika, kao i vernika širom sveta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas sahrana Amfilohija, prisustvuje i Vučić, među govornicima Matija Bećković

Izvor: Radio 021, 01.Nov.2020

Mitropolit Amfilohije, koji je u petak preminuo od posledica virusa korona, danas će biti sahranjen u Sabornom hramu u Podgorici...Mitropolit Amfilohije biće sahranjen, prema sopstvenoj želji, u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja, u grobu koji je pripremljen za njegovog života. Do tada će...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.