Sabor: Šta je na, a šta u, glavi ministra kulture

Izvor: Mondo, 11.Feb.2016, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sabor: Šta je na, a šta u, glavi ministra kulture

U Saboru Hrvatske danas je otvorena rasprava o kontroverznom ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću čiju su smenu zatražili predstavnici opozicije pošto je u javnosti objavljena sporna fotografija aktuelnog ministra.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock Hrvatski Sabor

Nedeljnik "Novosti", koji izdaje Srpsko nacionalno veće, objavio je sinoć na svom portalu arhivsku fotografiju Zlatka Hasanbegovića uz koju je navedeno da se aktuelni ministar 1996. fotografisao s >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ustaškom kapom i da je u časopisu "Nezavisna Država Hrvatska", glasilu Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, pisao članke o ustašama kao herojima i mučenicima.

Pričinila im se beretka

Mediji su preneli izjavu ratnog zapovednika 9. formacije HOS Marka Skeje da su pripadnici te jedinice na kapama imali hrvatski grb i da je tu kapu nosio i Hasanbegović na spornoj fotografiji, dok je istoričar Hrvoje Klasić za Jutarnji list rekao da pripadnici HOS-a nikad nisu imali kape kakvu nosi Hasanbegović, već da su nosili beretke.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Nenad Stazić izjavio je da je opozicija upozoravala vladu desnog centra da ne imenuje Hasanbegovića za ministra kulture, jer zbog njega vlada može da dobije epitet proustaške.

On je rekao da neki tvrde da nije reč o ustaškoj kapi, već o kapi Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), dela Hrvatske vojske.

"Nije toliko važno kakva je bila kapa nego šta je bilo ispod kape, a to što je ispod kape je puno gore od kape.

Hasanbegović je bio saradnik lista koji se zove "Nezavisna Država Hrvatska", glasila koje je uređivao zet Ante Pavelića", rekao je Stazić.

Poslanica Hrvatske narodne stranke Nada Turina Đurić rekla je da su već stigla upozorenja zbog Hasanbegovića i da je sve oko njega "sramoćenje Hrvatske pred celim civilizovanim svetom".

Foto: Screenshot Portalnovosti.hr

Poslanik vladajućeg Mosta Maro Krtić rekao je da očekuje da se prozvani ministar javno izjasni o svom stavu prema karakteru ustaškog režima, dok je poslanik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Jasen Mesić izjavio da je ta stranka protiv svakog totalitarizma.

On je rekao da ministar Hasanbegović pre 20 godina na glavi nije imao ustašku kapu već kapu hrvatske vojne jedinice.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

O fotografiji ministra kulture u Saboru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2016

U Saboru Hrvatske danas je otvorena rasprava o kontroverznom ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću čiju su smenu zatražili predstavnici opozicije pošto je u javnosti objavljena sporna fotografija aktuelnog ministra...Nedeljnik srpske nacionalne manjine Novosti objavio je sinoć na svom portalu arhivsku...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.