SPC vratila ikone i relikvije u Hrvatsku

Izvor: Mondo, 13.Dec.2018, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC vratila ikone i relikvije u Hrvatsku

Iz Srbije su danas u crkve i riznice SPC u Hrvatskoj otpremljena kulturna dobra koja su odande povučena na sigurno u vreme rata.

Foto: Mondo/Goran Sivački Ilustracija

Odobrenje za povraćaj kulturnih dobara dala je Mešovita srpsko-hrvatska međudržavna komisija, koja je utvrdila da su se stekli svi neophodni uslovi, saopštilo je danas Ministarstvo kulture i informisanja.

Prema Protokolu

Protokolom je utvrđena dinamika povrata kulturnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dobara, zavisno od stepena restauracije. Potpisivanjem Protokola, kako su tada objavili hrvatskimediji, trebalo bi "da bude dovršen dugogodišnji rad na povratu kulturnih dobara, otuđenih u vreme (takozvanog) Domovinskog rata, a ujednobi time trebalo da bude zaključeno i jedno od otvorenih pitanja između dve zemalje".

Reč je, kako se navodi, o kulturnim dobrima iz Eparhije osječko-poljske i baranjske, Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske i Eparhije pakračko-slavonske.

Crkvama Svetog Georgija u Boboti i Svetog Nikole u Vukovaru u Eparhiji osječko-poljskoj i baranjskoj vraćene su 63 ikone, Riznici Blagoveštenja u Dubrovniku u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj 11 ikona.

Crkvama Svetog Georgija u Velikim Bastajima i Svetog Nikole u Lisičini u Eparhiji pakračko-slavonskoj vraćeno je 108 ikona koje će se čuvati u novom depou Eparhijskog dvora u Pakracu, na osnovu Sporazuma između dve zemlja i pratećeg Protokola, uz saglasnost Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske pravoslavne crkve.

Na sastanku Mešovite komisije, održanom u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture – Petrovaradin, usvojen je zapisnik sa prethodne sednice Komisije održane u julu u Zagrebu.

Razgovaralo se o obnovi riznica u Krki i Šibeniku, planu čuvanja materijala iz Eparhije dalmatinske i u Eparhiji osječko-poljskoj i baranjskoj, kao i nastavku obnove Eparhijskog dvora u Pakracu sa riznicom, navedeno je u saopštenju.

Misterija srpske ikone potresa Hrvatsku

Protokol o povratu kulturnih dobara iz Republike Srbije u Republiku Hrvatsku su 23. marta 2012. u Zagrebu potpisali tadašnji ministri kulture Andrea Zlatar Violić i Predrag Marković u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu.

U današnjem saopštenju Ministarstva kulture i informisanja Srbije nije navedeno koliko je još kulturnih dobara predmet potraživanja po međudržavno Protokolu, potpisanom 2012. godine.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.