Rumunija, ministar obrazovanja na čelu prelazne vlade

Izvor: RTS, 05.Nov.2015, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunija, ministar obrazovanja na čelu prelazne vlade

Rumunski predsednik Klaus Johanis imenovao je ministra obrazovanja Sorina Kampeanua za premijera prelazne vlade, nakon što je predsednik vlade Viktor Ponta podneo ostavku zbog tragedije u noćnom klubu u Bukureštu.
Johanis je Kampeanua imenovao na ovu funkciju pred razgovore sa političkim strankama, koji treba da počnu popodne, o tome ko će formirati novu vladu, preneo je AFP.

Ponta je u sredu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << podneo ostavku, nakon požara u noćnom klubu Kolektiv u Bukureštu u kome je poginulo 32 ljudi, a koji je bio povod da više hiljada ljudi izađe na ulice zahtevajući "suštinsku promenu" vlasti.
Premijer iz redova Socijaldemokrata, koji se sedmicama nalazi pod pritiskom, suočen sa optužbama za prevaru, izbegavanje poreza i pranje novca, rekao je da je ispravno da najviši zvaničnici preuzmu odgovornost za tragediju koja se u petak dogodila u noćnom klubu.
Johanis, kozervativac, koji je izabran 2014. uz veliku podršku mladih, rekao je, takođe, da će se, imajući u vidu proteste, konsultovati sa predstavnicima građanskog društva pre formiranja nove vlade.
"Pratio sam proteste i imam važnu poruku za sve one koji su bili na ulici u utorak i sredu. Video sam vas, čuo sam vas i razmotriću vaše zahteve", kazao je Johanis novinarima.
Novi premijer Kampeanu je rekao da će prelazna vlada nastaviti rad na budžetskim planovima za 2016. godinu, koji treba da budu podneti parlamentu ovog meseca, iako nema ovlašćenja da donosi nove zakone.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Rumunija: Ministar obrazovanja Sorin Kampeanu imenovan za premijera prelazne vlade

Izvor: Blic, 05.Nov.2015

Rumunski predsednik Klaus Johanis imenovao je danas ministra obrazovanja Sorina Kampeanua za premijera prelazne vlade, nakon što je predsednik vlade Viktor Ponta podneo ostavku zbog tragedije u jednom noćnom klubu u Bukureštu...Johanis je Kampeanua imenovao na ovu funkciju pred razgovore sa političkim...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.