Rumunija: Drugi dan referenduma o istopolnom braku

Izvor: Vesti-online.com, 07.Okt.2018, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunija: Drugi dan referenduma o istopolnom braku

U Rumuniji se danas drugi dan nastavlja glasanje na referendumu o ustavnoj izmeni prema kojoj bi porodica bila definisana kao zajednica muškarca i žene, čime bi bio zabranjen istopolni brak.

Centralna izborna komisija saopštila je da je prvog dana referenduma odziv birača bio 5,72 odsto, a da bi referendum bio validan potrebno je učešće 30 odsto upisanih birača, prenosi AP.

Oko 19 miliona glasača pozvano je da se izjasni o ustavnoj promeni.

Referendum >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je inicirala konzervativna koalicija za porodicu uz podršku Rumunske pravoslavne crkve, a očekuje se da će sveštenici tokom današnje službe ohrabrivati vernike da glasaju, navodi agencija.

U Ustavu Rumunije sada piše da je brak zajednica supružnika, a inicijatori referenduma žele da brak ubuduće bude definisan samo kao zajednica muškarca i žene.

Kritičari referenduma navode da bi takva izmena Ustava mogla da dovede do kršenja ljudskih prava i da doprinese diskriminaciji homoseksualaca.

Kako se navodi, rezultati glasanja očekuju se u ponedeljak.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.