Republika Srpska obeležava 19. godišnjicu stvaranja

Izvor: Studio B, 09.Jan.2011, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Republika Srpska obeležava 19. godišnjicu stvaranja

Republika Srpska obeležava 19 godina od nastanka, dana kada je Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini usvojila deklaraciju o stvaranju tadašnje RS BiH. Srbiju na proslavi u Banjaluci predstavlja premijer Mirko Cvetković.

Danas se obeležava i krsna slava RS - Sveti arhiđakon Stefan.

Republika Srpska , koja je pre 19 godina nastala iz potrebe da se zaštiti srpski narod od tadašnjeg preglasavanja u Skupštini BiH, od strane muslimanskih poslanika, i danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << se suočava sa osporavanjima i pokušajima da bude ukinuta.

RS kao državni entitet verifikovana je Dejtonskim mirovnim sporazumom i potpisivanjem mira u Parizu 14. decembra 1995., kojim je završen troipogodišnji rat u BiH.

Bošnjački zvaničnici su ranije tražili da RS bude ukinuta uz obrazloženje da je " nastala na genocidu", dok danas to prikrivaju i pokušavaju da je kroz ustavne reforme svedu samo na "geografski pojam".

Posebno im smeta to što se obeležava krsna slava Sveti arhiđakon Stefan, jer smatraju da se time vređaju pripadnici drugih naroda, koji žive u RS.

Posle oružanog sukoba u BiH (1992.-'95.), koji je okončan potpisivanjem Dejtonskog sporazuma, RS je dobila svoju međunarodna verifikaciju.

Ona je sastavni deo ustava BiH, kojim je definisano da se BiH sastoji od dva ravnopravna entiteta: RS i Federacije BiH (muslimana i Hrvata). U Republici Srpskoj 9. januar je državni praznik.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.