Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Feb.2019, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Republika Makedonija postala Republika Severna Makedonija

Republika Makedonija je, danas poslepodne, formalno promenila ime u Republika Severna Makedonija.

Kako je saopštila Vlada Severne Makedonije, danas su objavljivanjem u Službenom glasniku stupili na snagu Prespanski dogovor o rešavanju spora oko imena sa Grčkom i amandmani na makedonski ustav kojim je promenjeno ime države, kao i ustavni zakon za njihovo sprovođenje.

U prvom saopštenju te vlade sa novim imenom države navodi se da je 12. februara na snagu stupio >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Konačni dogovor o rešavanju spora sa Grčkom oko imena, popularno nazvan Prespanski dogovor, što je Ministarstvo spoljnih poslova objavilo u Službenom glasniku.

Ističe se da su ispunjeni svi uslovi za stupanje na snagu ustavnih amadmana kojima je ime države promenjeno u Severna Makedonija i ustavnih zakona za njihovo sprovođenje, kao i da su ti amandmani koje je parlament doneo 11. januara danas stupili na snagu kada ih je Vlada objavila u Službenom glasniku.

"Time, kako se navodi, započinje izvršavanje obaveza koje proizlaze iz Konačnog dogovora i ustavnih amandmana. Prve odluke u vezi sa potrebnim merama i aktivnostima biće predstavljene u saopštenju koje će objaviti Muđuresorska grupa za izvršavanje obaveza iz Konačnog dogovra", navela je Vlada.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.