Region: U Hrvatskoj preminulo 14 osoba, protest protiv kovid mera u Sloveniji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2021, 12:04

Region: U Hrvatskoj preminulo 14 osoba, protest protiv kovid mera u Sloveniji

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je 14 osoba umrlo od kovid-19, a registrovano je 1.911 novih slučajeva korona virusa od 10.148 testiranih, saopštio je danas Štab civilne zaštite.

U saopštenju se navodi da je jedan od umrlih vakcinisan sa dve doze vakcine i rođen je 1938. godine, a jedan (1953) sa jednom dozom vakcine, ali su obojica imala brojne komorbiditete.

Aktivnih slučajeva je 8.101, a među njima je 745 pacijenata na bolničkom lečenju, od kojih je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 99 na respiratoru, navodi Štab.

U samoizolaciji je 21.164 osoba. Ukupno se oporavilo 386.351 osoba, a od toga 896 u protekla 24 sata.

Do danas je ukupno testirano 2.813.356 osoba.

Nedelju dana ranije, štab navodi da je bilo 1.037 novih slučajeva zaraze virusom korona, a umrlo je 12 ljudi.

Ljubljana: Opet protesti protiv kovid potvrda

U centru Ljubljane i danas se održavaju protesti protiv obavezne vakcinacije protiv korona virusa i kovid potvrda, a pred zgradom parlamenta u centru grada treću sredu za redom okupilo se više hiljada onih koji nisu zadovoljni politikom vlade prema epidemiji.

Policija je objavila da protestni skup, kao ni prethodna dva, nije prijavljen, zbog čega je pojačano prisustvo policijskih snaga posebno zato što je slično okupljanje pre dve sedmice završeno neredima i napadima na pripadnike snaga reda, prenela je Hina.

Protest se za sada odvija bez nereda. Na protestu učestvuju članovi antivakserskih udruženja, ali i ljudi koji kažu da je pitanje vakcinacije stvar ličnog izbora i slobodne volje.

Skup je počeo "minutom ćutanja" u spomen na 20-godišnju devojku koja je jutros umrla u ljubljanskom Univerzitetskom kliničkom centru od posledica moždanog udara, dve nedelje nakon što je primila vakcinu Džonson&Džonson protiv kovida-19.

Na skupu se između ostalog čuju i povici protiv vlade i njene politike, te uzvici "lopovi, lopovi", ali izgreda za sada nema.

Policija je upozorila prisutne da na takve manifestacije nije dopušteno donositi opasne predmete, poput štapova, kamenja ili pirotehnickih sredstava, kao i da će u suprotnom morati da interveniše.

Slovenija suspenduje vakcinaciju Džonsonom i Džonsonom

Slovenačko Ministarstvo zdravlja odlučilo je danas da obustavi vakcinaciju vakcinama Džonson i Džonson, a na preporuku Instituta za javno zdravlje nakon što je 20-godišnja devojka preminula u KC Ljubljana.

Devojka je nedavno vakcinisana vektorskom vakcinom Džonson i Džonson, ali je primljena u KC zbog pojave ugrušaka i krvarenja, prenosi slovenačko Delo.

Šef neurologije Igor Rigler rekao je da ne može da potvrdi da li je do komplikacija došlo zbog vakcinacije, ali da je to verovatno povezano, budući da su se slični slučajevi dešavali u inostranstvu.

Kazao je da se takvi slučajevi dešavaju jednom u 100.000 slučajeva.

Predsednica Komisije za vakcinaciju Bojana Beović rekla je da je za sada pametno da se obustavi vakcinacija cepivom Džonson i Džonson.

Slovenački ministar zdravlja Janez Poklukar rekao je da ne zna detalje slučaja, ali da je pokrenuta procedura kako bi se razjasnilo šta se desilo.

Crna Gora: Umrlo pet osoba, zaražena 521

U Crnoj Gori je u protekla 24 sata od posledica kovid infekcije preminulo pet osoba, a registrovan je 521 novi slučaj zaraze, saopštio je danas Institut za javno zdravlje.

Ukupan broj preminulih povezanih sa kovid-19 infekcijom u Crnoj Gori od početka pandemije je 1.919.

Aktivno je 7.090 slučajeva, a od početka epidemije ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom u Crnoj Gori je 131.020.

Protest protiv kovid mera u Sloveniji

Policija je danas u Ljubljani upotrebila suzavac i vodene topove da bi razbila demonstracije protiv strogih epidemioloških mera.

Oko 10.000 okupljenih je uz povike "sloboda, sloboda" pokušalo da blokira autoput na severnom izlazu iz Ljubljane i tada je policija intervenisala, preneo je AP.

Protest su organizovale grupe koje se protive kovid potvrdama, nakon što je Vlada Slovenije jutros saopštila da je suspendovana upotreba vakcine Džonson i Džonson, zbog toga što je dvadesetogodišnja devojka preminula nakon što ju je primila.

Na početku današnjeg protesta okupljeni građani su minutom ćutanja odali poštu preminuloj devojci i poručili vladi da je bila primorana da se vakciniše da bi "kupila slobodu". Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo "Stop korona fašizmu" i zahtevali su ista prava za vakcinisane i nevakcinisane građane.

Proteklih sedmica u Sloveniji stalno raste broj novoobolelih od kovida, ali je uprkos tome vakcinisano svega 48 odsto populacije, najmanje od svih članica Evropske unije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Hrvatskoj preminulo 14 osoba, zaraženo više od 1.900

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Sep.2021

ZAGREB - U Hrvatskoj je u protekla 24 časa registrovano 1.911 novih slučajeva zaraze virusom korona, dok je 14 lica preminulo, od kojih je jedno bilo revakcinisano, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.