Izvor: B92, 03.Jan.2010, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije na Sanaderovu nameru

Zagreb -- Najava bivšeg hrvatskog premijera i lidera HDZ-a Ive Sanadera da će se vratiti u politiku mogla bi izazvati raskol u vladajućoj koaliciji i prevremene izbore.

Povodom Sanaderove namere da se vrati u politiku, oglasile su se dve poslanice HDZ-a koje su rekle da su danas bile pozvane u sedište partije ali da nisu znale o čemu se radi. One su u saopštenjima rekle da se ograđuju od onoga što je izneto na Sanaderovoj konferenciji za medije, dodajući da daju podršku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsedenici stranke i premijerki Jadranki Kosor.

Socijaldemokratska partije (SDP) je već pozvala na prevremene izbore koji su, kako je rekao član Predsedništva SDP-a Ranko Ostojić, "jedino pravo rešenje za ovu zemlju, što pokazuje i nestabilnost u HDZ-u".

On je rekao da bi tek nakon izbora nova vlada mogla s punim legitimitetom da pokrene sve resurse za izvlačenje zemlje iz ekonomske krize i korupcionog blata u koji ju je doveo upravo HDZ.

Ostojić je, ipak, rekao da je povratak Sanadera unutrašnja stvar HDZ-a, ali da bi bilo bolje da je Sanader odgovorio o upletenosti politike u kriminal u državnim preduzećima.

Najavu izlaska iz vlade u slučaju Sanaderovog uticaja na odluke vlade najavili su i koalicioni partneri HDZ-a, Hrvatska socijalno liberalna stranka i Samostalna demokratska srpska stranka.

"Od danas postoji podela na demokratsku Hrvatsku i Hrvatsku koju predstavljaju Sanader i Milan Bandić i to je sada više od politike", rekao je šef HSLS-a Darinko Kosor, pozivajući sve stranke, i vladajuće i opozicione, na borbu za demokratiju.

Rekavši da je stvar HDZ-a hoće li tamo doći do raskola, Kosor je pozvao SDP da podrži vladu Jadranke Kosor.

"Kad bi to bila samo stvar HDZ-a, mi možda ne bi trebalo da imamo razloga za zabrinutost, ali kako to može uticati na vladu i koaliciju imamo velikog interesa da zauzmemo stav šta da se radi", rekao je potpredsednik SDSS-a Milorad Pupovac, dodavši da je najvažnije da se održi stabilnost vlade i političkih procesa u državi.

On smatra da neko želi da isprovocira vanredne izbore i da je ovo najgori trenutak za tako šta.

"Bitno je da predsednički izbori prođu bez problema i da se borba protiv korupcije i reforme nastave. Ako to ne bude bilo moguće, onda i koalicija i premijerka moraju razmisliti kako odgovoriti na to, rekao je Pupovac.

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić je rekao da ne želi da se meša u unutarstranačke stvari, a da je Sanaderova konferencija za medije takva stvar.

Prema izjavi koju je medijima dala njegova portparolka Danja Šilović Karić, Mesić trenutno nije raspoložen za komentare razloga povratka Sanadera, ali pažljivo prati stanje u državi pa će, ako bude potrebno, raspisati i prevremene izbore.

Izbori bi mogli da budu raspisani ako vlada više ne bude stabilna i ako se vidi da Kosorova nema potrebnu podršku većine u Saboru.

Za sutra je najavljen sastanak koalicionih partnera s premijerkom Kosor.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sanaderova najava o povratku neprimerena

Izvor: S media, 03.Jan.2010

Sitauacija u Obrenovcu se znatno pogoršala, i to na tri mesta Poljane, Draževac i Konatice, a 135 objekata je ugroženo vodom, saznaje S media portal. ..Tokom celog dana sektor za vanredne situacije u saradnji sa vatrogasnom službom i lokalnom samoupravom rade sve kako bi pomogli ljudima, odnosno...

Nastavak na S media...

Čeka se odluka Predsjedništva HDZ-a o Sanaderu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Jan.2010, 17:30

Predsjedništvo HDZ-a započelo je sjednicu u 15 sati, nakon sastanka vrha stranke koji je trajao gotovo šest sati iza zatvorenih vrata, a na kojem se raspravljalo o jučerašnjem javnom istupu počasnog predsjednika stranke Ive Sanadera i njegove najave o povratku u politiku. Članovi HDZ-a koji...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.