Razgovora se o centrima za azilante na Balkanu

Izvor: RTS, 13.Sep.2018, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Razgovora se o centrima za azilante na Balkanu"

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl izjavio je da se i dalje razgovara sa zemljama Zapadnog Balkana o uspostavljanju centara za prihvat azilanata u tim državama.
U izjavi novinarima povodom sastanka ministara unutrašnjih poslova EU i njihovih kolega sa Zapadnog Balkana u Beču, Kikl, međutim, nije hteo da kaže o kojim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << državama je reč.

"Ne želimo debatu u javnosti pre nego što 'snesemo jaje'", rekao je Kikl. 
Ideja uspostavljanja "centara za povratak" koju su inicirale Austrija i Danska, naišla je na protivljenje zemalja Zapadnog Balkana.
Danska vlada je predlagala da se takvi centri za odbijene tražioce azila uspostave na "ne tako atraktivnim" mestima izvan EU.
Kikl je, posle susreta sa albanskim kolegom Fatmirom Džafajem istakao da se razgovori o tome vode "diskretno".
Takođe se založio da se sporazum o direktnom pristupu policijskim podacima kao i organa za krivično gonjenje, što uključuje i DNK, kao i otiske prstiju, proširi na zemlje jugoistočne Evrope.
Time bi se, kako je istakao, dao značajan doprinos očuvanju bezbednosti u zemljama Zapadnog Balkana, ali i EU.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mas podržava pouzdanu evropsku perspektivu za Zapadni Balkan

Izvor: EurActiv Srbija, 13.Sep.2018

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je da je važno da Evropska unija ostane dosledna i pouzdana i da zemljama Zapadnog Balkana ponudi istinsku evropsku perspektivu pošto će se one u suprotnom okrenuti drugim zemljama, koje su za to spremne, a koje ne dele vrednosti EU. Mas je rekao...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.