Ratni zločinac Edin Džeko izručen BiH

Izvor: Vesti-online.com, 20.Dec.2011, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratni zločinac Edin Džeko izručen BiH

Američke vlasti izručile su pravosuđu Bosne i Hercegovine Edina Džeku, osumnjičenog za ratne zločine počinjene u Trusini kod Konjica tokom rata u BiH.

Džeko je bivši pripadnik Specijalnog odreda za posebne namene pri štabu Vrhovne komande Armije BiH "Zulfikar" i pod istragom je Tužilaštva BiH zbog sumnje da je počinio zločin protiv civila u opštini Konjic, 16. aprila 1993. godine.

On je osumnjičen za učešće u napadu na civile hrvatske nacionalnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u selu Trusina u opštini Konjic, kada je ubijeno 18 civila i četiri vojnika HVO-a koji su se prethodno predali, a ranjeno više osoba, među kojima i dvoje dece.

Istragom u navedenom predmetu, Tužilaštvo BiH je utvrdilo da je osumnjičeni Džeko postao nedostupan pravosuđu BiH, te da se nalazi u SAD, nakon čega su započete aktivnosti za njegovo pronalaženje i izručenje pravosuđu BiH.

Danas je Džeko deportovan iz SAD i predat vlastima BiH. On će sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu biti predat tužiocu Posebnog odeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.