Rat seljaka i veterinara zbog svinjske kuge

Izvor: Press, 26.Nov.2010, 07:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rat seljaka i veterinara zbog svinjske kuge

Stočari iz Velikih Radinaca juče su sprečili veterinare da i dalje uništavaju svinje zbog pojave svinjske kuge. Kamion sa eutanizovanim životinjama, u pratnji policije i veterinara, ispraćen je iz sela s porukom da se više ne vraćaju
U Velikim Radincima juče je nastavljena eutanazija svinja, i u domaćinstvu Peđe Jeremića uspavane su 32 životinje. Međutim, meštani su se pobunili i sprečili veterinare da izvrše eutanaziju svinja >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << u domaćinstvu Ranka Rađenovića.
To je pomalo neočekivan obrt situacije pošto je na preksinoćnom zboru građana postignut dogovor da se eutanazija životinja ne sprečava jer se, nastavkom širenja kuge, dovodi u pitanje opstanak oko 300.000 tovljenika u Sremu i egzistencije nekoliko hiljada porodica.
Radnik „Mitrosremove" farme svinja Zoran Brijak iz Bešenova kaže da traži ono što je logično.
- Imam deset prasadi od tridesetak kilograma i tražim samo da se uradi analiza. Svinje su vakcinisane i, ako analiza pokaže da su zaražene, neka ih pobiju - kaže Brijak.
Jelica Kozomora iz Velikih Radinaca kaže da su meštani sprečili veterinare da u njenom domaćinstvu ubiju šest svinja.
- Šta će meni bolesno svinjče? Neka dokažu da su svinje bolesne, pa neka ih onda ubijaju - navodi Jelica, a njen komšija Milan Krčedinac dodaje da niko nema ništa protiv da se svinje unište, samo ako su zaražene. Na to se nadovezao Pera Bugarski pitanjem kako je moguće da se, ako su životinje stvarno zaražene kugom, leševi ubijenih svinja javno vuku po ulici.
- Imamo čudnu situaciju da zbog kuge svinje ubijaju, da je zabranjen promet, a u isto vreme u Radincima i okolnim selima nije zabranjeno klanje svinja - navodi Bugarski.
Na prilazima Velikim Radincima postavljene su sanitarne barijere preko kojih moraju preći sva vozila pošto je utvrđeno postojanje svinjske kuge i u susednom selu Bešenovo. Tokom popodneva meštani su i dalje čuvali selo od inspektora, dok je veliki broj policajaca samo brinuo o bezbednosti saobraćaja.

Pomoćnik direktora Uprave za veterinu Goran Milošev izjavio je da će svi vlasnici životinja, koji imaju pravilno obeležene svinje evidentirane u centralnoj bazi podataka Uprave za veterinu i vakcinisane protiv klasične kuge svinja najmanje 21 dan od dana proglašenja zarazne bolesti, biti obeštećeni.
Predsednik MZ Veliki Radinci Jovan Stanišić izjavio je da će mesna zajednica kroz solidarnost meštana pomoći onima koji su pretrpeli najveće gubitke dok im od države ne stigne obećana nadoknada štete. Primera radi, u domaćinstvu porodice Tomić uništene svinje su procenjene na više od 300.000 dinara i od životinja u tom domaćinstvu ostali su samo pas i nekoliko kokošaka! Porodici Bošnjak je uništeno više desetina svinja.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Uklonjene barikade, veterinari se vratili u selo

Izvor: Politika, 26.Nov.2010

Sremska Mitrovica – Od juče u 13 sati prekinuta je blokada puta na ulazu u Velike Radince, koju je postavila grupa meštana nezadovoljnih što im se zbog pojave svinjske kuge nije obratio niko iz Ministarstva poljoprivrede Srbije i objasnio kako i u kom roku će im bili isplaćena šteta za svinje...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.