Rama: Kada predsednik poludi, u ime naroda reaguje parlament

Izvor: RTS, 13.Jun.2019, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rama: Kada predsednik poludi, u ime naroda reaguje parlament

Na dnevnom redu albanskog parlamenta je zahtev vladajuće stranke Socijalističke partije za impičment predsednika Iljira Mete. Albanski premijer i lider vladajuće Socijalističke partije Edi Rama poručio je da odluka predsednika o odlaganju lokalnih izbora u toj državi do sada nepoznat čin u istoriji svetskog vladanja.
Rama je naglasio da je parlament dužan da reaguje u ime naroda kada predsednik "poludi", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ocenjujući da je Meta izgubio pravo da ostane u kancelariji šefa albanske države.

"Iljir Meta je preuzeo korak koji je nepoznat u istoriji svetskog vladanja. Potpisuje ukaz o izborima pa ga poništava. Ako svet uđe u logiku Iljira Mete, tako da bi svaki potpis nekog autoriteta mogao biti povučen, ne bi postojala država, pravila, smernice, već ceo svet bi bio jedna velika gungula", naglasio je Rama a prenosi portal a1on.
Albanski premijer je kazao da će ovaj čin albanskog predsednika ostati samo ružno i neodgovorno delo koje ne može da se prihvati i toleriše.
"Predsednik je izgubio pravo da ostane u kancelariji predsednika Republike sve dok je moć naroda u parlamentu i sve dok parlament ima pravo da reaguje u ime naroda ukoliko predsednik poludi", poručio je Rama.
On je optužio opoziciju da se plaši da izađe ispred naroda, da se plaši od izbora, odmeravanja političkih snaga i pravosudnih reformi.
Albanski predsednik Iljir Meta prošlog vikenda je poništio ukaz o održavanju lokalnih izbora u toj zemlji, zakazanih za 30. juna, jer, kako je naveo, to je bio jedini način da se smire političke tenzije koje bi mogle da eskaliraju u građanski konflikt.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Rama: Ne sme se tolerisati odluka Mete

Izvor: B92, 13.Jun.2019

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da se ne sme tolerisati odluka predsednika Iljira Mete o odlaganju lokalnih izbora...Rama je rekao da Metina odluka prevazilazi sva ustavna ovlaščenja šefa države, prenosi portal A1on...Rama je tokom plenarne sednice albanskog parlamenta, na kojoj se raspravlja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.