Rafal zamerki Tetovskom univerzitetu

Izvor: Politika, 20.Maj.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rafal zamerki Tetovskom univerzitetu

Poslanici albanske DUI u Sobranju oštro kritikovali rad univerziteta koji je 2004. pokrenula Demokratska partija Albanca

Od našeg dopisnika

Skoplje – Na zahtev albanske vladajuće Demokratske unije za integraciju (DUI), makedonski parlament je u ponedeljak raspravljao o stanju na Državnom univerzitetu u Tetovu (DUT), albanskoj visokoškolskoj ustanovi čije je formiranje dugo bilo povod političkim i međuetničkim trvenjima.

Univerzitet je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << delo sada opozicione Demokratske partije Albanca i od osnivanja (marta 2004. godine) trn je u oku Albancima koje personifikuje DUI Alija Ahmetija.

Između podataka da je uprava Univerziteta za godinu dana na kafanske terevenke potrošila 300.000 evra, te da su predavači sa falsifikovanim diplomama, poslanici Ahmetijeve DUI su saopštili još pedesetak bisera o zloupotrebi državnog univerziteta. Između ostalog da priučeni opštinski pisari i partijski aktivisti rukovode pojedinim fakultetima, da su za asistente angažovani nesvršeni studenti, da se akademska i nastavna zvanja dobijaju pred nestručnom komisijom i za kafanskim stolom, da su mlađi asistenti stari preko šezdeset godina, da je više od polovine zaposlenih u najbližem srodstvu, da svaku promenu nastavnog kadra, zvanja, funkcija, kao i upis studenata aminuju čelnici partije Menduha Tačija, da veću platu od pravog univerzitetskog profesora ima vratar na ulaznoj kapiji...

Na sve navode duijevaca sve vreme odgovarao je poslanik Imer Aliju, koji je uglavnom prečuo optužbe, ponavljajući da DUI želi da uništi DTU ili da njime zagospodari, što im kako je rekao neće poći za rukom bez obzira što su sada na vlasti i na svojoj strani imaju vmrovce premijera Gruevskog.

Vladajuća većina u parlamentu usvojila je informaciju komisije za obrazovanje da se otklone nepravilnosti na tetovskom, trećem državnom univerzitetu u Republici Makedoniji.

Vlast u Tetovu je u rukama Tačijeve DPA, a gradonačelnik je Sadi Bedžeti, koji je do lokalnih izbora bio rektor tetovskog Univerziteta i za vreme čije uprave su registrovane sve kadrovske i finansijske neregularnosti.

M. Radenković

[objavljeno: 20/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.