Izvor: B92, 26.Nov.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RS tužila Gregorijana

Banja Luka -- Vlada Republike Srpske tužila je prvog zamenika visokog predstavnika Rafija Gregorijana, više sudija i tužilaca BiH zbog zločinačkog udruživanja protiv RS.

Krivična prijava koju je potpisao premijer Milorad Dodik, podneta je protiv vršioca dužnosti glavnog tužioca BiH Milorada Barašina, međunarodnog tužioca Tužilaštva BiH Harija Furlana, šefa Odeljenja za organizovani kriminal Tužilaštva BiH Dejvida Apčera, sudije za prethodni postupak Suda BiH Šefka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Šahbegovića.

Prijava je podneta i protiv zamenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Dragana Lukača, urednika političkog magazina "60 minuta" Federalne televizije Bakira Hadžiomerovića, dopisnika te emisije iz Banjaluke Slobodana Vaskovića i predsednika nevladine organizacije "Narodni front" Dragomira Babića.

U saopštenju vladinog Biroa za odnose s javnošću navodi se da su osobe protiv kojih je podneta krivična prijava u dužem periodu "koristili svoj službeni položaj i ovlašćenja, i RS, Vladi RS, premijeru i ministrima naneli štetu i povredili njihova prava".

Prijavljene osobe se terete da su "lažno prijavljivale" pojedine funkcionere iz RS da su zloupotrebili službeni položaj ili ovlaštenja i time počinili krivično delo.

Rafi Gregorijan je, kako se tvrdi, uticao na rad Tužilaštva BiH, i da je novinarima Hadžiomeroviću i Vaskoviću, i predsedniku NVO "Narodni front" Dragomiru Babiću omogućio da u političkom magazinu "60 minuta" iznose "gnusne neistine i laži na štetu RS i premijera Milorada Dodika".

Na taj način se "RS diskredituje kao priznata, stabilna i čvrsta politička zajednica u koju njeni građani imaju poverenja što je dokazano i na proteklim opštinskim izborima".

U emisiji "60 minuta" duže vreme su objavljivani prilozi u kojima se govorilo o nezakonitim poslovima u građevinskim projektima Vlade RS, o čemu je Tužilaštvo BiH zatržilo dokumentaciju Vlade RS.

U obrazloženju krivičnih prijava se navodi da je delo koje se stavlja na teret potencijalnim osumnjičnim u Vladi RS, u nadležnosti entitetskih pravosudnih organa, a ne Tužilaštva BiH, zbog čega se naredba za izuzimanje dokumentacije ocenjuje kao nezakonita.

Vlada RS je Tužilaštvu BiH predložila da odmah zabrani magazinu "60 minuta" emitovanje priloga u kojima se govori o RS u bilo kojem kontekstu, i da se zabrani emitovanje priloga o dokumentaciji koju je Sud BiH zatražio od Vlade RS, "jer bi na taj način Tužilaštvo dozvolilo da istraga ide u pogrešnom pravcu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.