Pupovac za pravdu, ali protiv narodnih sudova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Okt.2019, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pupovac za pravdu, ali protiv "narodnih sudova"

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je da je saglasan sa svima koji pozivaju da se procesuira ratni zločin, ali ne i s tim da se vrši pritisak na pravosuđe i da narod zameni sudove.

Time je Pupovac odgovorio na izjavu predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović koja je rekla da bi "pravosuđe trebalo da sluša narod".

"Mi se slažemo sa svakim ko poziva da se procesuira ratni zločin prema kome god oni bili počinjeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i ko god ih počinio - bilo pripadnici hrvatske vojske i policije ili civili, bilo pripadnici srpskih vojnih formacija za vreme rata ili civili", rekao je Pupovac.

"Ono s čime se ne slažemo jest da se vrši pritisak na pravosuđe i pravosudne institucije i da narod zameni sudove i da imamo svojevrsne narodne sudove kakve smo imali nakon Drugog svetskog rata", rekao je Pupovac na predstavljanju kampanje SNV "Da se bolje razumemo".

Prema njegovim rečima, ti sudovi nisu mogli biti pravedni tada i ne verujem zašto bi logika narodnih sudova bila bolja nego logika otvorenoga suđenja, ali bez pritisaka, rekao je Pupovac.

Pupovac je istakao da iz srpske zajednice nema javne kampanje za suđenja za ratne zločine niti javnih ili kakvih drugih pritisaka, ali da iz hrvatskog većinskog naroda ima i kampanja i javnih pritisaka i obezvređivanja onoga što je do sada napravljeno na suđenjima za ratne zločine.

Narušavanje atmosfere mira i obnovljenog poverenja nije nešto što će SDSS podržati, rekao je on.

"Predsednica Republike sasvim sigurno kao institucija može komunicirati s drugim institucijama na način na koji one komuniciraju jedna s drugom. Narušavanje mira i atmosfere mira i obnovljenog poverenja u pojedinim sredinama kao što je Vukovar, ali i u celoj Hrvatskoj, sasvim sigurno nije nešto što će SDSS podržati", poručio je Pupovac.

Predsednica Grabar-Kitarović u sredu je u Vukovaru izjavila da misli "da bi pravosuđe pre svega trebalo slušati narod", prenosi index.hr.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kitarovićeva pojasnila izjavu o pravosuđu

Izvor: B92, 18.Okt.2019, 00:10

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović objasnila je u Biogradu na Moru šta je mislila kada je rekla da pravosuđe mora da sluša narod...Pozivajući se na Ustav Hrvatske, ona je precizirala da vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu...Kao drugo je navela da je zakonski regulisao da bilo koji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.