Pupovac u Varivodama: Svi zločini moraju da se kazne

Izvor: RTS, 29.Sep.2018, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pupovac u Varivodama: Svi zločini moraju da se kazne

Predsednik Srpske demokratske samostalne stranke i poslanik u Saboru Milorad Pupovac izjavio je da svi zločini moraju da se kazne, uključujući zločin nad srpskim civilima u Varivodama, i odbacio bilo kakve optužbe da on ili njegova stranka rade na tome da se ne procesuiraju ratni zločini u Vukovaru.
"Mi želimo da se ovaj zločin kazni, kao i svaki drugi, bilo prema Srbima, Hrvatima ili Bošnjacima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u ratu kroz koji smo prošli nakon raspada zajedničke zemlje", rekao je Pupovac obraćajući se na obeležavanju Dana sećanja i komemoraciji za srpske civile ubijene za vreme i posle hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" 1995.

Kako prenosi Hina, Pupovac je istakao da je skoro dva meseca nakon "Oluje" u Varivodama ubijeno devet meštana koji su ostali u svojim kućama, iako su na njih okačili belo platno koje je trebalo da bude znak mira. 
To im, rekao je Pupovac, "ništa nije pomoglo jer su oni koji su im ušli u dvorišta, došli da ubijaju, pljačkaju i pale kao što su palili, pljačkali i ubijali nekoliko dana i godina nakon 'Oluje'".
"Ubiti, opljačkati i zapaliti u uređenoj državi koja želi da poštuje građanska i ljudska prava nije moguće", rekao je Pupovac, ističući da je taj zločin ostao nekažnjen.
Pupovac je rekao da se ne smeju zaboraviti ni zločini koji su se dogodili 5. i 6. avgusta 1995. u Gruborima, Golubiću, Uzdolju, Gošiću i Mokrom Polju, ali ni, naglasio je, oni počinjeni tokom "Oluje" o kojima se ćuti kao da se nisu dogodili.
Osvrnuo se i na optužbe da njegova stranka, kako je rekao, "sprečava sudske i policijske vlasti da učine ono šsto je nužno kako bi se istražili zločini počinjeni prema pripadnicima bratskog hrvatskog naroda od strane srpskog ili drugog naroda", a da se to posebno čini kada je u pitanju Vukovar i njegova okolina.
"Ni ja, ni stranka kojoj pripadam, nismo činili ništa da uverimo bilo koga od državnih vlasti da ne procesuira one koji su odgovorni za zločine počinjene u Vukovaru ili bilo gde drugde, ali jesmo činili sve da se pravosuđe ne koristi kao sredstvo etničkog progona ni kao sredstvo za sprečavanje povratka kao što se činilo godinama, neselektivno. Zato smo da svi oni koji su osuđeni, svoje kazne odsluže, a jesu osuđeni", rekao je Pupovac.
Na danu sećanja u Varivdoama obratio se i gradonačelnik Knina Marko Jelić, koji je nakon obeležavanja rekao novinarima da ono što se dogodilo u Varivodama nije napravila "Oluja", niti hrvatska politika i hrvatski narod, već zločinci.
Dan sećanja, komemoracija i verski obred u spomen na srpske civile održani su u organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV) i opštine Kistanje.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Pupovac u Varivodama: Svi zločini moraju da se kazne

Izvor: Blic, 29.Sep.2018

Predsednik Srpske demokratske samostalne stranke (SDSS) i poslanik u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac izjavio je danas da svi zločini moraju da se kazne, uključujući zločin nad srpskim civilima u Varivodama i odbacio bilo kakve optužbe da on ili njegova stranka rade na tome da se ne procesuiraju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.