Pupovac: Zabrinuti smo zbog umanjivanja genocida

Izvor: RTS, 11.Feb.2017, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pupovac: Zabrinuti smo zbog umanjivanja genocida

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac izjavio je, povodom otkrivanja spomen-biste kardinalu Katoličke crkve u Hrvatskoj Alojziju Stepincu, da su srpska i druge manjinske zajednice koje su stradale od ustaškog režima zabrinute zbog umanjivanja genocida prema Srbima, Romima i Jevrejima, posebno u Jasenovcu i Jadovnu.
Pupovac je za Novosti rekao da je zabrinjavajuće i to što u Hrvatskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ne žele da sačekaju rezultat komisije, koju je papa Franja inicirao između Katoličke crkve u Hrvatskoj i Srpske pravoslavne crkve, oko utvrđivanja odgovornosti Stepinca.

Kako je konstatovao, otkrivanjem spomenika u Osijeku direktno se ide protiv mogućeg usaglašavanja stavova crkava.
"Zabrinuti smo i zbog ploče u Jasenovcu i poruka 'Za dom spremni' i zbog rehabilitacije onih koji su svojim delovanjem pomagali ustaški režim i njegove ideje ili nisu sprečavali evidentne strahote", naglasio je Pupovac.
Spomenik zagrebačkom nadbiskupu, kardinalu Stepincu otkriven je u četvrtak u Osijeku, dan uoči 57. godišnjice njegove smrti.
Inače, ovaj spomenik Stepincu, koga su hrvatske pravosudne institucije prošle godine rehabilitovale, postavljen je u godini u kojoj mešovita katoličko-pravoslavna komisija tek treba da utvrdi da li je Stepinac bio zločinac.
Treći sastanak te komisije biće održan 13. i 14. februara u Novom Sadu, a na njemu će, kako se očekuje, SPC predtaviti dokaze da je katolički nadbiskup Stepinac aktivno učestvovao u stvaranju NDH i njenoj genocidnoj politici.
Komisija je formirana na inicijativu pape Franje kako bi ukrstila istorijske argumente i rasvetlila ulogu i odgovornost Stepinca za zločine NDH tokom Drugog svetskog rata.
Zaključci rada Mešovite komisije, koja će se sastati još u Podgorici i Slavonskoj Požegi, očekuju se krajem godine.
Od tih zaključaka Komisije zavisi da li će Vatikan proglasiti Stepinca svetim.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.