Prvi petodržavni rezervat biosfere na svetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Sep.2021, 15:44

Prvi petodržavni rezervat biosfere na svetu

Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, koji se proteže Austrijom, Slovenijom, Hrvatskom, Mađarskom i Srbijom na gotovo milion hektara i 700 kilometara rečnog toka, dobio je priznanje UNESKO kao najveće zaštićeno rečno područje u Evropi, saopštio je danas Fond za zaštitu prirode WWF Adrija.

U saopštenju se navodi da je UNESKO to područje proglasio prvim "petodržavnim" rezervatom biosfere na svetu, a zbog jedinstvenih staništa i brojnih retkih vrsta on je poznat i evropski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Amazon.

Ovo je važan pokazatelj međunarodne saradnje i zajedničke zelene vizije, značajan korak napred u očuvanju prirodnog i kulturnog blaga regiona i snažan primer ujedinjenja zemalja sa zajedničkim ciljem očuvanja prirode, rekla je Nataša Kalauz, direktorka WWF Adrije, svetske organizacije za zaštitu prirode koja je od početka deo ove inicijative.

Ovo je i važan doprinos primeni Strategije EU za zaštitu biodiverziteta, čiji je cilj da se do 2030. godine obnovi 25.000 kilometara reka i zaštiti 30 odsto kopna EU, konstatovala je Kalauz.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Rezervat biosfere "Mura-Drava-Dunav" u pet država upisan na listu Uneska

Izvor: B92, 15.Sep.2021

Područje koje obuhvata koridor Mure, Drave i poplavno područje centralnog dela toka Dunava, upisano je danas na Svetsku listu rezervata biosfere Uneska...Time je Rezervat biosfere "Mura-Drava-Dunav" u pet država, postao najveće priznato prirodno dobro na svetu pod međudržavnom zaštitom, saopštilo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.