Protesti jevrejskih organizacija

Izvor: Politika, 04.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti jevrejskih organizacija

Koncert Marka Perkovića, u centru Zagreba, počeo je povicima „Ubij Srbina!” i ustaškom pesmom „Evo zore, evo dana, evo Jure i Bobana” (ustaški koljači i komandanti Crne legije) za koju je jedan od organizatora rekao da je prekrasna i da mu je drago da je mladi pevaju

Zagreb – Nakon najave jevrejske organizacije „Margelov institut” da će zbog ustaške ikonografije, pesama, uzvika i pozdrava podići krivične prijave protiv organizatora >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koncerta Marka Perkovića Tomsona 30. maja na centralnom gradskom trgu – oglasila se i jevrejska verska organizacija Bet Israel.

Bet Izrael je izrazio negodovanje viđenim oznakama i izostankom reagovanja policije i organizatora – veteranskih udruženja i gradskih vlasti u Zagrebu.

Ta jevrejska organizacija je i ogorčena što koncert nije bio prekinut u trenutku kad je bilo jasno da deo prisutnih nosi ustaške oznake i ikonografiju i pokazuje netrpeljivost i mržnju prema jednom delu hrvatskih građana.

Oni su izrazili zabrinutost činjenicom da su nadležne institucije učinile niz propusta jer policija nije privela nikog od onih koji su nosili zabranjena obeležja, a u potragu za njima su krenuli tek nakon niza medijskih tekstova, potkrepljenih fotografijama i video-zapisima.

Policija na koncertu nije nikog uočila, a tek tri dana kasnije policija je pokrenula istragu kako bi utvrdili identitet onih koji su nosili zabranjene oznake.

Bet Israel smatra da sve to nanosi ogromnu štetu celoj Hrvatskoj i da je Tomsonov koncert bio loša poruka Evropi i svima onima koji se zalažu za poštovanje ljudskih prava, zaključivši da i na medijima leži velika odgovornost, jer bi osim informativnog trebalo da imaju i edukativan zadatak.

Ustaška ikonografija zbog koje je Tomsonu zabranjen nastup u mnogim evropskim državama nije izostala ni 30. maja, pa je i tamo bilo onih koji su ignorisali uputstva organizatora i samog pevača i pojavili se sa šalovima i kapama s ustaškom ikonografijom, a našlo se čak i nacističkih zastava.

Bilo je povika „Ubij Srbina!” i ustaške pesme „Evo zore, evo dana, evo Jure i Bobana” (ustaški koljači i komandanti Crne legije) za koju je jedan od organizatora rekao da je prekrasna i da mu je drago da je pevaju u Zagrebu.

Tanjug

[objavljeno: 05/06/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.