Protest YIHR-a u Zagrebu protiv zbog spomenika Franji Tuđmanu

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Dec.2018, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest YIHR-a u Zagrebu protiv zbog spomenika Franji Tuđmanu

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) iz Hrvatske protestovala je danas, na Međunarodni dan ljudskih prava, protiv postavljanja spomenika nekadašnjem hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu, navodi se u saopštenju YIHR-a.

U saopštenju senavodi da je Tuđman tokom poslednje decenije 20. veka "bio simbol delovanja protiv sopstvenih građana, zakona i Ustava", kao i da je zaslužan za "uništenu ekonomiju i degradiran sistem vrednosti utemeljen na snažnom nacionalizmu i vrednostima >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << suprotnim ljudskim pravima".

"Delovanje Tudmana obeleženo je i nizom ratnih zločina i masovnim kršenjima ljudskih prava, posebno prema nacionalnim manjinama", navodi se u saopštenju i dodaje da je prema presudi Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju bio deo udruženog zločinačkog poduhvata i da je odgovoran za agresiju Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu.

YIHR navodi da Tuđman predstavlja vrednosti "koje se ne smeju prenositi sadašnjim i budućim generacijama".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.