Prokletije i Orijen postaju nacionalni parkovi

Izvor: Politika, 14.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prokletije i Orijen postaju nacionalni parkovi

Crna Gora je bogatija lekovitim biljem od Poljske, ptičji fond na Skadarskom jezeru najbogatiji je u Evropi a kanjon reke Tare je po prirodnom značaju drugi u svetu, odmah iza kanjona Kolorada

Podgorica – Porodici nacionalnih parkova Crne Gore – Durmitoru, Lovćenu, Biogradskoj gori i Skadarskom jezeru, tokom ove godine treba da se pridruže i dva nova – Prokletije i Orijen.Ovo je u razgovoru za naš list kazao zamenik direktora Javnog preduzeća Nacionalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << parkovi Crne Gore, Mitar Jauković, istakavši da površina tih parkova treba da bude između 12 i 21.000 hektara.

U NP-u tvrde da su do sada „uspešno realizovali sve finansijske projekte”, te da se glavnina novca obezbeđuje iz „sopstvenih prihoda zarađenih korišćenjem dobara i pružanjem usluga, budžeta države, kao i međunarodnih finansijskih organizacija, poput Svetske banke ili Austrijsko-crnogorskog partnerstva”.

„Svake godine se u prostore nacionalnih parkova ulažu značajna sredstva, a sve kako bismo adekvatno valorizovali prirodna i kulturna bogatstva koja su nam podarena, jer ako je negde priroda bila tako darežljiva, onda je to u slučaju Crne Gore”, naglašava Jauković.

Samo u prošloj godini JPNP je uložilo više od pola miliona evra u projekte kojima je obogaćena turistička ponuda, ali i u zaštitu i očuvanje prirodnih sistema.

„Svaki od parkova ima svoje specifičnosti, što ga čini prepoznatljivim sa naučnog, turističkog i kulturno-obrazovnog aspekta. Zato se bez imalo skromnosti može reći da su upravo nacionalni parkovi najveće bogatstvo Crne Gore, jer pored raznovrsne flore i faune oni obuhvataju i ogromno bogatstvo u kulturno-istorijskom nasleđu iz različitih epoha naše prošlosti”, kaže on.

„NP Durmitor sa kanjonom Tare je zaista jedinstven prirodni ambijent, gde se uzdiže 48 planinskih vrhova, viših od 2.000 metara, a posebno su interesantna lednička jezera – gorske oči. Zato i nije čudo što je park uvršten u spisak svetske kulturne i prirodne baštine, a reka Tara Uneskovim programom proglašena rezervatom biosfere”.

Već godinama se u Nacionalnim parkovima susreću sa nizom problema, u prvom redu nezakonitom gradnjom i bespravnim lovom i ribolovom, ali su, kako kažu, na putu da ih reše.

„Već u ovoj godini biće donesen novi zakon o NP. Bilo je određenih nezakonitosti na prostorima parkova, kao što su nedozvoljena gradnja, lov i ribolov, ali će i ta pitanja biti tretirana novim zakonskim propisima, odnosno dela ove vrste biće podvedena pod krivična dela za koja preti i kazna zatvora do pet godina”, precizirao je Jauković.

U crnogorskoj javnosti bilo dosta primedbi na cenu ulaznice u rezervate, koja sada košta dva evra, dok oni posetioci koji žele da krstare Skadarskim jezerom moraju da plate četiri evra.

„Cene ulaznica u NP najniže su od svih u republikama bivše Jugoslavije, a da ne govorimo o cenama u evropskim parkovima koje su i desetak puta veće nego kod nas – tvrdi on.

„Crna Gora je bogatija lekovitim biljem od Poljske, uprkos velikoj razlici u površinama država, a ptičji fond na Skadarskom jezeru najbogatiji je u Evropi. Primer je i kanjon reke Tare koji je po prirodnom značaju drugi u svetu, odmah iza kanjona Kolorada u Sjedinjenim Američkim Državama – kaže Jauković. – Ovome svakako treba dodati i reči našeg slavnog naučnika Jovana Cvijića koji je zapisao da je Biogradsko jezero sa prašumskim delom Biogradske gore, najlepše jezero na Balkanu”.

Jauković na kraju ističe da posebno „mesto i ulogu u zaštiti i unapređenju parkova ima naučni savet sastavljen od eminentnih stručnjaka različitih profila”.

Đorđe Brujić

[objavljeno: 15/06/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.