Privodi se kraju rekonstrukcija episkopske biblioteke u Pakracu

Izvor: RTS, 24.Jan.2019, 09:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privodi se kraju rekonstrukcija episkopske biblioteke u Pakracu

Stara episkopska biblioteka u Pakracu pretrpela je i u poslednjem ratu velika oštećenja. Biblioteka je jedna od najvrednijih srpskih biblioteka u dijaspori a osnovao ju je još patrijarh Arsenije Treći Čarnojević.
U toku su završni radovi na njenoj rekonstrukciji a u njeno okrilje vraćene su ponovo knjige i ikone koje su sklonjene kako bi se zaštitile od ratnih dešavanja devedesetih godina. U biblioteci >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je trenutno više od dvadeset hiljada knjiga među kojima su rukopisi nastali pre 1.500 godina.

Eparhijska biblioteka druga je u svetu po broju ranih Srpskih štampanih knjiga Srbulja a od nekadašnjih 38 rukopisnih knjiga do danas je sačuvana 31, uz to ima hiljade knjiga iz osamnaestog i devetnaestog veka na brojnim evropskim jezicima.
Dva puta je sklanjana od ratnih dejstava i dva puta vraćana svom vlasniku, Srpskoj pravoslavnoj crkvi.
"Mi smo evo pre godinu dana u saradnji sa mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem kod koga se nalazila naša biblioteka, vratili biblioteku, znači drevnu episkopsku knjižnicu u Pakrac kako se nazivala u to vreme i kako će biti njeno drevno ime u Pakracu. U velikoj saradnji ministarstva kulture republike Hrvatske uradili smo svetske klase depo gde se nalazi biblioteka, gde su naši rukopisi i štampane knjige i ovo je druga biblioteka u svetu po broju naših štampanih knjiga kao i ikone sa ikonostasa u Velikim Bastajima i lisičinama koje su spomenik kulture i koje su vraćene u Slavoniju", kaže vladika sremski Jovan.
Poslednjih godina od kada je krenula obnova buduće biblioteke ponovo se vraćaju i ikone koje su takođe bile sklonjene tokom proteklog rata. U samoj obnovi je u znatnoj meri pomogao i grad Beograd.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.