Prespanski sporazum - istorijska šansa za Makedoniju

Izvor: Vesti-online.com, 12.Okt.2018, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prespanski sporazum - istorijska šansa za Makedoniju

Bivši bugarski predsednik Rosen Plevneliev smatra da Makedonija ima jedinstvenu istorijsku šansu, koju treba da iskoristi jer joj se naredna neće pružiti u narednih 20 godina, prenosi bugarska agencija BGNES.

Plevneliev, kako se navodi, smatra da postoje trenuci u istoriji kada sudbina pruža ruku koju treba prihvatiti, a Makedonija je upravo u ovom trenutku u takvoj situaciji.

Nakon diskusije na temu “Bugarska i evropska perspektiva: Referendum u Makedoniji”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u organizaciji Evropskog saveta za spoljnu politiku uz podršku Fondacije Konrada Adenauera, bivši bugarski predsednik Plevneliev je rekao da su Evropska unija i NATO učinile sve po pitanju Makedonije, i to predstavlja “pružena ruka sudbine” i da neće biti sličnih prilika u narednih 20 godina.

“Dragi prijatelji iz Makedonije, pružite jedni drugima ruku”, ključna je poruka koju je Plevneliev poslao građanima i političarima iz Makedonije.

Prema njegovim rečima, Makedonija je pre dve decenija bila deset godina ispred Bugarske ali da je zbog pogrešnih političkih odluka sada najmanje deset godina iza Bugarske.

“Sve što je dobro i učinjeno u Bugarskoj u poslednih godina je upravo zahvaljujući njenom članstvu u EU i NATO. Od 1999. godine do danas Bugarska je imala 40 milijarde evra stranih investicija, pored svih ostalih beneficija njenog evroatlantskog integrisanja”, dodaje Plevneliev.

On smatra da postoje tri moguća scenarija u procesu razvoja makedonske države. Prvo je da političari usvoje ustavne izmene i na taj način obezbede jasnu perspektivu države, a samim tim doprinesu trajnom miru u regionu. Drugi scenario je realističniji i predpostavlja prevremene parlamentarne izbore koje neće promeniti situaciju u ovoj državi. I treći najnepovoljniji je da Makedonija uđe u potpunu izolaciju, a verovatno i unutrasnju destabilizaciju.

Direktor kancelarije fondacije Konrada Adenauera u Sofiji Torsten Gejsler smatra da je neuspeli referendum u Makedoniji potpuna pobeda Ruske Federacije. On takođe smatra da je političko ponašanje najveće opozicione stranke u Makedoniji VMRO-DPMNE veoma neozbiljno.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.