Izvor: RTS, 17.Nov.2020, 14:03

Preminuo Tomislav Merčep, osuđen ratne za zločine nad Srbima

Tomislav Merčep, osuđen za zločine nad srpskim civilima u ratovima 90-ih na teritoriji Hrvatske, preminuo je u Zagrebu.
Ratni pomoćnik ministra unutarašnjih poslova Tomislav Merčep preminuo je u 69. godini, prenosi Jutarnji list. Merčep je zbog zločina nad srpskim civilima u slučaju Pakračka Poljana bio pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora.
Merčep je 10. novembra prebačen u bolnicu u Dugu Resu u teškom stanju, a pre toga >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << lečio se na KBC-u Rebro.
Merčep je u maju 2016. osuđen na pet i po godina zatvora jer kao zapovednik vojne jedinice poznate kao "merčepovci" nije sprečio zločine nad srpskim civilima, a Vrhovni sud mu je u februaru 2017. kaznu povisio na sedam godina.
Od početka je tvrdio da je nevin, a poricao je i da je zapovedao vojnom jedinicom koja se nazivala njegovim imenom. Tužilaštvo ga je isprva teretilo da je naredio zločine, ali optužnica je potom ublažena.
Merčep je uhvaćen u decembru 2010. godine.
Za aktivnosti Tomislava Merčepa i njegove jedinice hrvatska javnost saznala je je još početkom 1992. kad je uhapšena grupa  koja je likvidirala zagrebačku porodicu Zec.
Privedeni su tada u istrazi progovorili ne samo o ubistvu te zagrebačke porodice, već o nizu drugih odvođenja i likvidacija koje su počinili na Pakračkoj poljani.
Zbog proceduralne greške oslobođeni su kaznene dogovornosti za ubistvo porodice Zec, a kad je reč o zločinima na Pakračkoj poljani, optuženi su i osuđeni samo za ubistvo svog saborca Aleksandra Saše Antića.
Ni na suđenju za ubistvo familije Zec, niti na suđenju za ubistvo  Antića, Merčep nije pozvan čak ni u svojstvu svedoka.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.