Premijer RS najavio međunarodnu komisiju za Srebrenicu

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Jan.2019, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer RS najavio međunarodnu komisiju za Srebrenicu

Premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će uskoro biti formirana međunarodna komisija koja će istražiti šta se dešavalo u i oko Srebrenice tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Višković je najavio da će, uz dešavanja u julu 1995. godine, kada su srpske snage zauzele Srebrenicu, biti istraženo i stradanje srpskog naroda na tom području.

"Nadam se da će istina biti malo drugačija i da ćemo je kao takvu prezentovati međunarodnoj zajednici. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Nadam se da će posle toga sud i tužilaštvo uvažiti te činjenice", kazao je Višković novinarima u Bratuncu.

Narodna skupština Republike Srpske poništila je 14. avgusta prošle godine izveštaj vladine Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, u kojem je konstatovano da su srpske snage tada počinile veliki zločin nad bošnjačkim stanovništvom i da svi koji za to snose krivicu treba da odgovaraju.

Parlament RS tada je od Vlade zatražio da povuče taj izveštaj komisije za Srebrenicu iz 2004. godine i da formira nezavisnu međunarodnu komisiju koja bi, kako je navedeno, na objektivan i nepristrasan način utvrdila stradanja svih naroda na području srebreničke regije u periodu od 1992. do 1995. godine.

Premijer RS je danas rekao da bi pravosuđe trebalo da radi nezavisno, ali da je, kada je reč o pravosuđu u BiH, politika umešala svoje prste.

On je naveo da je to nedopustivo i dodao da za istinu o zločinu nad Srbima nema minimalnog političkog konsenzusa, ali da će institucije Republike Srpske, dok postoje, insistirati na toj istini.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Premijer Republike Srpske najavio istragu o dešavanjima u Srebrenici

Izvor: Radio 021, 05.Jan.2019

Premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će uskoro biti formirana međunarodna komisija koja će istražiti šta se dešavalo u i oko Srebrenice tokom rata u Bosni i Hercegovini...Višković je najavio da će, uz dešavanja u julu 1995. godine, kada su srpske snage zauzele Srebrenicu,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.