Pregovori makedonske vlasti i opozicije u Briselu

Izvor: RTS, 15.Apr.2015, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori makedonske vlasti i opozicije u Briselu

Uz posredovanje evropske trojke iza zatvorenih vrata, u Briselu je organizovana druga runda pregovora predstavnika makedonske vladajuće VMRO-DPMNE premijera Nikole Gruevskog i najuticajnijeg opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije, čiji je lider Zoran Zaev.
Briselski pregovori se drže u tajnosti, a jedino što se zna je da su predstavnici dveju stranaka za pregovarački sto seli sa krajnje suprotstavljenim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stavovima o načinu izlaska iz političke krize, prenosi Tanjug.

SDSM traži formiranje prelazne vlade koja bi zatim organizovala izbore, dok VMRO-DPMNE kaže da je spremna da pregovara o svim političkim rešenjima ali nikako i o prelaznoj vladi.
Evroposlanici Ivo Vajgl, Edvard Kukan i Ričard Hovit, koji posreduju u ovim pregovorima, pokušaće da približe stavove makedonske pozicije i opozicije iako je njihov prvi susret završen bez rezultata, osim konstatacije da dijalog treba nastaviti.
Inače, opozicionu SDSM u Briselu predstavljaju zamenica predsednika Radmila Šekerinska i članovi Renata Deskovska i Viktor Gaber, dok će vladajuću VMRO-DPMNE predstavljati ministar spoljnih poslova Nikola Poposki, ministar zdravlja Nikola Todorov i poslanik Ilija Dimovski.
U međuvremenu je potvrđeno da će o političkoj krizi u Makedoniji razgovarati i ministri Evropske unije na sastanku koji je zakazan za 21. april.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Zaev: VMRO DPMNE nameštao rezultate izbora u Ohridu

Izvor: Blic, 16.Apr.2015, 18:56

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev optužio je danas u Ohridu vladajuću VMRO DPMNE i njenog predsednika Nikolu Gruevskog, koji je i makedonski premijer, za "zloupotrebu državnih institucija i para-policijskih struktura pri nameštanju rezultata na lokalnim izborima u Ohridu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.