Precizirani zahtev za žalbu Sredoja Lukića

Izvor: Mondo, 26.Jun.2013, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Precizirani zahtev za žalbu Sredoja Lukića

Tim odbrane Sredoja Lukića, u Haškom sudu osuđenog na 27 godina zatvora za zločine u Višegradu 1992, podneo je sudu precizirani zahtev za novo razmatranje.

Tim odbrane smatra da je tom presudom odstupljeno od standarda ocene dokaza "iz druge ruke" koje prethodno uspostavio taj isti sud, i to na štetu okrivljenog Lukića.

"Presuda se bazira primarno na iskazu dva svedoka koja su kritičnom prilikom imala po 13 godina i koji su čuli od drugih da je Lukić bio prisutan >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << tokom incidenta, bez bliže odrednice od koga su to čuli", navodi se u saopštenju tima odbrane.

Odbrana smatra da bi njihov branjenik bio oslobođen, da su u ovoom predmetu bili primenjeni standardi ocene dokaza iz dosadašnje prakse Haškog Tribunala.

Žalbeno veće Haškog tribunala potvrdilo je u decembru 2012. kaznu doživotnog zatvora za Milana Lukića (45) za zločine počinjene nad muslimanskim civilima u Višegradu 1992, a njegovom rođaku Sredoju Lukiću (51) smanjilo kaznu sa 30 na 27 godina zatvora.

Žalbeno veće je odbacilo svih osam žalbenih osnova Milana Lukića, osim dva podosnova. Veće je utvrdilo da su u kući Adema Omeragića u Pionirskoj ulici, koju je Milan Lukić zapalio, ubijene 53, a ne 59 osoba.

U slučaju Sredoja Lukića, žalbeno veće je odbacilo većinu od 15 žalbenih osnova. Osuda u vezi sa incidentom u Pionirskoj ulici je potvrđena, ali je zaključeno da je prvostepeno veće pogrešno zaključilo da je Sredoje Lukić u nekoliko navrata premlatio zavorenike u logoru Uzamnica kod Višegrada.

Milan Lukić je bio vođa paravojne trupe "Beli orlovi" i "Osvetnici", a Sredoje Lukić je pre sukoba u BiH bio policajac u Višegradu, a pridružio se 1992. godine toj paravojnoj grupi.

(Tanjug, foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.