Pravosudje nema snage da kazni Bošnjake

Izvor: S media, 06.Jul.2009, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravosudje nema snage da kazni Bošnjake

Okružno tužilaštvo u Bijeljini pustilo na slobodu, nakon saslušanja, Midhata Salihovića, osumnjičenog za zločine nad srpskim civilima u Srebrenici tokom rata 1992. i 1993. godine, što je izazvalo zaprepašćenje medju srpskim stanovništvom Srebrenice, kao i u raznim srpskim nevladinim organizacijama i udruženjima.

"Ovaj slučaj pokazuje da domaće pravosudje, pod pritiskom političara i bošnjačkih udruženja iz Srebrenice, nema snage da kazni nikoga od Bošnjaka >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << počinilaca zločina nad 3.267 srpskih civila u srednjem Podrinju", rekao je sekretar boračke organizacije Srebrenice Miloš Milovanović.

On je upozorio da i ovaj slučaj pokazuje primenu dvostrukih aršina od strane sudova u BiH, jer je veliki broj Srba kažnjen za zločine počinjene nad Bošnjacima, jula 1995. godine u Srebrenici, dok za zločine nad Srbima, počinjene 1992. i 1993. godine, još niko nije odgovarao.

Razna bošnjačka udruženja iz Srebrenice nagovestila su da bi zbog hapšenja Salihovića na graničnom prelazu Orašje, u subotu, 4. jula, mogla biti dovedena u pitanje sahrana 529 identifikovanih Bošnjaka, zakazana za 11. juli u Memorijalnom centru u Potočarima.

Ime Salihovića nalazi se na spisku od oko 30 Bošnjaka, osumnjičenih za ratne zločine nad Srbima iz Srebrenice, protiv kojih Okružno tužilaštvo u Bijeljini vodi istragu.

Tužilac Okružnog tužilaštva u Bijeljini Nebojša Jovanović je potvrdio da je Salihović priveden na osnovu ranije izdate poternice zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad srpskim civilima na području opštine Srebrenice.

"Prilikom današnjeg saslušanja, Salihović se branio ćutanjem i nije davao nikakve izjave, niti je tražio advokata", rekao je Jovanović i dodao da je nakon saslušanja Salihović pušten na slobodu, a da će istraga biti nastavljena.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.