Povorka ponosa prošla centrom Zagreba

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Jun.2017, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povorka ponosa prošla centrom Zagreba

Nekoliko hiljada građana učestvovalo je danas u Zagrebu u 16. Povorci ponosa LGBTIQ osoba i porodica pod sloganom "Slobodan život počinje ponosom".

Povorku koja je prošla centralnim gradskim ulicama, od Muzeja Mimara do Parka Ribnjak, obezbeđjivali su pripadnici specijalne policije, a kao i proteklih godina, nije bilo incidenata.

U povorci su učestvovali diplomate 15-tak država, među kojima i američka ambasadorka Džulijet Vals Nojs, kao i novi potpredsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Vlade Predrag Štromar iz Hrvatske narodne stranke (HNS).

"Predstavljam nove vrednosti ove Vlade. Funkcija Vlade je da pomiri različite grupe'', rekao je Štromar novinarima.

"Zagreb Prajdu" su se, kao i ranije, pridružili brojni političari iz Socijaldemokratske partije, kao i bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović i poslanik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac.

Iz Ambasade Kanade su ranije saopštili da u ime "ambasada 15-ak zemalja" koje će se pridružiti povorci, "izražavaju verovanje u (ljudska) prava LGBTIQ osoba da žive slobodno, bez izraza prezira, zlostavljanja, diskriminacije ili nasilja".

Učesnici povorke su nosili šarene zastave i balone, transparente "Samo ljubav", "Naša deca zaslužuju bolje", "Voli", "Rijeka različitosti“ i "Iz ormara na ulice“.

Tokom prolaska kolone pored glavnog zagrebačkog trga jedan čovek je sa slikom Isusa stao pred nju, ali ga je policija udaljila, a on nije pružao otpor.

U pozivu na skup "Zagreb Prajd" je naveo da je "život kakav žele - slobodan život". Oni su uoči skupa naveli da "uz telesnu autonomiju, slobodu seksualnosti, kao i društveno i pravno priznanje rodnog identiteta, zahtevaju da se socijalna prava zasnivaju na potrebama pojedinke i pojedinca, a ne na formi porodice i zajednice u kojoj se živi", i da se zločini iz mržnje prema LGBTIQ osobama efikasno procesuiraju i kažnjavaju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.