Posle nevremena nema struje, izlile se rečice u RS

Izvor: Mondo, 12.Jan.2016, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle nevremena nema struje, izlile se rečice u RS

Naglo topljenje snega u protekla 24 časa uzrokovalo je mestimična izlivanja rečica i potoka na severozapadu Republike Srpske, a olujni udari vetra doveli su do prekida isporuke električne energije u pojedinim opštinama.

Foto: Dušan Volaš, mondo.ba

Rečica Dragočajka izlila se rano jutros na sedam domaćinstava u Banjaluci, a, zahvaljujući angažmanu službi Civiline zaštite, Vatrogasne jedinice i Gorske službe spašavanja i građana, voda nije prodrla u stambene >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i pomoćne objekte, već samo u dvorišta i na okolne saobraćajnice.

 Na ugrožena područja postavljene su vreće napunjene peskom, potvrđeno je u Odseku za poslove civilne zaštite grada Banjaluka i teritorijalne vatrogasne jedinice.

Zbog jakog nevremena koje je Banjaluku zahvatilo juče posle podne i uveče, pripadnici ovih službi tokom noći su intervenisali i u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović", gde je voda prodrla u podrumske prostorije u kojima je smeštena apoteka. Voda je ispumpana brzom intervencijom vatrogasaca i sprečena je materijalna šteta.

Vatrogasna jedinica uklanjala je oborene grane u pojedinim ulicama, a komunalna policija je, po prijavi građana, intervenisala u ulicama  gde su se srušili reklamni panoi.

Nevreme je izazvalo i kvar na dalekovodu, a od sinoć su bez struje delovi naselja Rekavice, Kola, Bukvalek, Zalužani, Javorani, Stričići i Bronzani Majdan.

 U mestu Drugovići, u opštini Laktaši, zbog malih vodopropusta formirano je manje jezero. Situacija se prati, a voda za sada ne preti naseljenim objektima.

 U opštini Prnjavor, u Omladinskom naselju odvodni kanali su prepunjeni, a poplavljena je jedna kuća.

Saobraćaj na putnom pravcu Banjaluka - Prnjavor, u mestu Ratkovac, prekinut je zbog vode na putu, a otežan je i saobraćaj na putu Prnjavor - Šibovska.

Zbog radova na putu, prekinut je saobraćaj na lokalnom putnom pravcu Blagaj - Vitasovci i Blagaj - Radomirovac u opštini Novi Grad.

 U Milićima, Bijeljini, Istočnom Novom Sarajevu i Sokocu vatrogasci su ugasili pet požara koji su pričinili štetu.

Zbog vetra u Han Pijesku, Višegradu, Rogatici, Foči, Kalinoviku, Palama, Sokocu i Banjaluci došlo je do prekida na elektrovodovima. Ekipe nadležnih elektrodistribucija rade na uspostavljanju nesmetane isporuke električne energije potrošačima.

Olujni vjetar, koji je zahvatio područje opštine Foča, prouzrokovao je kvarove na elektro-mreži, tako da je veliki broj naselja ostao bez električne energije.

Od većih naselja, bez struje su Brod na Drini, Miljevina, Čelebići, Zavait, Popov Most, te sela Kuta, Baljevo Polje, Osijek, Zubovići, Mješaja, Bukovica, Bunovi, Birotići, Vrbnica, Ljubina, Kruševo.

U fočanskoj "Elektrodistribuciji" kažu da je polomljen veliki broj stubova i drveća i da nije izvesno kada bi moglo biti uspostavljeno snabdevanje strujom ovih naselja.

U prekidu je i dalekovod koji strujom napaja vrh Kmur iznad Foče na kojem se nalaze radio i televizijski predajnici.

Veće kiše uzrokovale su rast vodostaja reka u Republici Srpskoj, ali nigde nisu premašene redovne kote odbrana od poplava, potvrđeno je Srni u Hidrometereološkom zavodu Republike Srpske.

Hidrolozi navode da pojedini potočići ili manje pritoke reka izlaze iz korita, ali da je to zanemarivo, te dodaju da se stanje i dalje prati.

Prema prognozi meteorologa, u Republici Srpskoj danas će biti promjenljivo oblačno i vetrovito vreme sa sunčanim intervalima na sjeverozapadu i severu i mjestimičnom kišom na jugu i delom istoku.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.