Ponovo oslobađajuća presuda za tuzlansku kolonu

Izvor: Vesti-online.com, 22.Nov.2010, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo oslobađajuća presuda za "tuzlansku kolonu"

Kantonalni sud u Tuzli izrekao je, zbog nedostatka dokaza, oslobađajuću presudu bivšem policajcu Izetu Smajiću za zločine počinjene nad vojnicima JNA na Brčanskoj malti u Tuzli 1992. godine.

Sud smatra da tokom dokaznog postupka nije utvrđeno "van razumne sumnje" da je Smajić, bivši pripadnik samostalne čete rezervne policije „Mosnik“, pucao u već ranjenog vojnika JNA, prenosi Balkanska istraživačka mreža.

Optužnica je Smajića teretila da je 15. maja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << 1992. godine u Tuzli, prilikom izlaska kolone JNA iz kasarne "Husinska buna", prišao ranjenom vojniku Radovanu Krstiću i pucao u "njegov podbradak".

"U ovom pretresu mnogo je naučeno i javnosti stavljeno do znaja da niko Radovanu Krstiću nije pucao iz pištolja na način kako je on to kazao i zbog čega je ovaj predmet i dobio ovoliki publicitet", rekao je Rifat Konjić, branilac optuženog.

Smajić se tokom osam meseci, koliko je trajalo suđenje, branio sa slobode. Optuženi je, pošto je presuda izrečena, rekao da je od početka suđenja isticao da nije kriv za ranjavanje vojnika JNA i da je to na kraju i dokazao. Presuda nije konačna i protiv nje je moguća žalba.

Na Brčanskoj malti 15. maja 1992. godine poginula su najmanje 92 vojnika, ranjena najmanje 33 pripadnika JNA i uništen veći broj vojnih i sanitetskih vozila.

Beogradski Sud za ratne zločine ukinuo je u oktobru presudu Iliji Jurišiću na 12 godina zatvora na koju je bio osuđen kao nalogodavac napada na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz kasarne u Tuzli.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oslobađajuća presuda Izetu Smajiću

Izvor: RSplaneta.com, 22.Nov.2010

Kantonalni sud u Tuzli izrekao je, zbog nedostatka dokaza, oslobađajuću presudu bivšem policajcu Izetu Smajiću za zločine počinjene nad vojnicima JNA na Brčanskoj malti u Tuzli 1992. godine. Sud smatra da tokom dokaznog postupka nije utvrđeno "van razumne sumnje" da je Smajić, bivši pripadnik...

Nastavak na RSplaneta.com...

Oslobađajuća presuda za ratni zločin u tuzlanskoj koloni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2010, 03:36

BANJA LUKA -..Kantonalni sud u Tuzli, zbog nedostatka dokaza, prvostepeno je izrekao oslobađajuću presudu bivšem policajcu Izetu Smajiću za zločine počinjene nad vojnicima JNA na Brčanskoj malti u Tuzli 1992. godine...Sud smatra da tokom dokaznog postupka nije utvrđeno "van razumne sumnje" da...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

IZET SMAJIĆ OSLOBOĐEN ZA ZLOČINE U TUZLANSKOJ KOLONI (VIDEO)

Izvor: Kurir, 23.Nov.2010

BANJALUKA - Kantonalni sud u Tuzli zbog nedostatka dokaza prvostepeno je izrekao oslobađajuću presudu bivšem policajcu Izetu Smajiću za zločine počinjene nad vojnicima JNA na Brčanskoj malti u Tuzli 1992. godine...Sud smatra da tokom dokaznog postupka nije utvrđeno "van razumne sumnje" da je...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.