Pomilovan hrvatski emigrant osuđen za terorizam stiže kući

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomilovan hrvatski emigrant osuđen za terorizam stiže kući

ZAGREB - Hrvatski emigrant iz Imotskog osuđen za terorizam, Zvonko Bušić, posle 32 godine provedene u američkim zatvorima, dolazi večeras u Hrvatsku.

Bušić je u nedelju prebačen pod nadležnost Imigracione i carinske službe radi deportacije u Hrvatsku iz federalnog zatvora "Terre Haute" u Indiani, gde je služio kaznu doživotnog zatvora, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Grupa hrvatskih političkih aktivista predvođenih Zvonkom Bušićem, 10. septembra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 1976. godine otela je putnički avion Boeing 727 TWA 355 na letu od Njujorka do Čikaga, sa 76 putnika. Oni su nameravali da iz njega izbace letke nad Londonom i Parizom, u kojima se objašnjava hrvatski slučaj u tadašnjoj Jugoslaviji i poziva na nezavisnost Hrvatske.

Avion je sleteo u Pariz, gde su se otmičari predali pošto su na njihov zahtev, ti proglasi objavljeni u američkoj štampi. Pre otmice aviona, oni su u njujorškom metrou ostavili bombu, a preko pilota su prosledili informacije.

Prilikom deaktiviranja bombe poginuo je američki policajac Brajan J. Marej.

Zvonko Bušić je 1977. godine osuđen na doživotni zatvor sa pravom traženja pomilovanja posle 30 godina. Pre dve godine, 2006, posle isteka 30 godina, komisija za pomilovanja odbila je njegov zahtev i on je vraćen u zatvor.

Ove godine četvoročlana komisija je jednoglasno odlučila da ga pomiluje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.