HDZ pod istragom USKOK-a

Izvor: Blic, 27.Okt.2011, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HDZ pod istragom USKOK-a

Predsednica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i premijerka Hrvatske Jadranka Kosor potvrdila je danas da je protiv te stranke kao pravne osobe pokrenuta istraga u okviru istrage o crnim stranačkim fondovima.

"To je izuzetno težak trenutak u životu naše stranke, jedan od najtežih i možda je ovo poslednja stranica križnog puta koji prolazimo od 1. jula 2009, otkada sam preuzela stranku. Ovaj trenutak, međutim, neće ni za milimetar poljuljati našu borbu protiv korupcije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i kriminala", rekla je Kosorova na stranačkoj konferenciji

za novinare.

Na pitanje hoće li podneti ostavku iz moralnih razloga budući da je pod istragom njena predsednička kampanja iz 2005, Kosorova je odgovorila da su to nagađanja. Potvrdila je da je pod istragom nekoliko osoba, medju kojima i bivši predsednik stranke i premijer Ivo Sanader.

Ona je ocenila da je reč o još jednom pokušaju rušenja vladajuće stranke, ali je istakla da se partija ne boji procesa i da su svi njeni članovi spremni da daju iskaz o tome kako se stranka finansirala. Premijerka je upitala i kako je moguće da tako važne informacije saznaje iz medija i odakle cure informacije.

"Uspešna borba protiv korupcije bila je jedan od razloga zašto smo završili pregovore s EU, a mnogi to žele da pretvore u prah i pepeo. To im nećemo dozovoliti", istakla je Kosorova, dodavši da je upravo HDZ-a poveo borbu protiv korupcije.

Ona je ponovila da je HDZ stranka "poštenih, 220.000 ponosnih i časnih ljudi".

Hrvatski mediji pišu da će USKOK istragu navodno proširiti i protiv bivšeg predsednika stranke Ive Sanadera, bivše blagajnice HDZ-a Branke Pavošević, a na spisku osumnjičenih su i bivši glavni sekretar stranke Ivan Jarnjak i bivši portparol Ratko Maček.

Predsednica HDZ-a Jadranka Kosor navodno nije među osumnjičenima, ali je pod istragom finansiranje njene predsedničke kampanje 2005. Ukupno se spominje iznos od oko 30 miliona kuna.

Mediji su više puta pisali da se sprema podizanje optužnice protiv HDZ-a, i to samo mesec i po uoči planiranih parlamentarnih izbora.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kosor: Pokrenuta istraga protiv HDZ

Izvor: B92, 27.Okt.2011

Zagreb -- Predsednica HDZ-a i premijerka Hrvatske Jadranka Kosor potvrdila da je protiv te stranke kao pravne osobe pokrenuta istraga u okviru istrage o crnim fondovima..."To je izuzetno težak trenutak u životu naše stranke, jedan od najtežih i možda je ovo poslednja stranica puta koji prolazimo...

Nastavak na B92...

Proširena istraga o fondovima HDZ-a

Izvor: Radio 021, 27.Okt.2011

Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) proširio je istragu o crnim fondovima Hrvatske demokratske stranke (HDZ) na još nekoliko osoba, među kojima je i bivši predsednik partije Ivo Sanader, dok predsednica vlade i stranke Jadranka Kosor nije na spisku osumnjičenih.

Nastavak na Radio 021...

HDZ pod istragom zbog crnih fondova

Izvor: Vesti-online.com, 27.Okt.2011

Predsednica HDZ-a i premijerka Hrvatske Jadranka Kosor potvrdila je da je protiv te stranke, kao pravne osobe, pokrenuta istraga u okviru istrage o crnim fondovima..."To je izuzetno težak trenutak u životu naše stranke, jedan od najtežih i možda je ovo poslednja stranica puta koji prolazimo od 1....

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.