Podignuta optužnica protiv petorice Srba za raketiranje Siska

Izvor: B92, 26.Jul.2019, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podignuta optužnica protiv petorice Srba za raketiranje Siska

Zagreb -- Hrvatsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv petorice srpskih državljana, među kojima je i komandant Glavnog štaba tzv. Srpske vojske Krajine Milan Čeleketić

Oni se terete za raketiranje Siska u vreme akcija Bljesak i Oluja kada je poginulo osam civila.

Zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo Čeleketića tereti zajedno sa tadašnjim zapovednikom 39. banijskog Korpusa Žarkom Gačićem, komandantom 31. petrinjske brigade Miloradom Jankovićem, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << komandirom artiljerijskog diviziona u toj brigadi Jovanom Pavlicom i komandantom 39. Banijskog Korpusa Slobodanom Tarbukom, javila je večeras Hina.

U optužnici stoji da su u maju i u avgustu 1995. kada je Hrvatska krenula u akciju Bljesak naredili neselektivno bombardovanje Siska, svesni da bi zbog velike koncentracije civilnog stanovništva nasumična paljba mogla prouzrokovati prekomerne ljudske gubitke i značajna oštećenja na civilnim objektima.

"Podređeni vojnici učinili su po komandi usled čega je pogođeno i oštećeno više civilnih objekata u blizini koji nisu bili legitimni vojni ciljevi te su smrtno stradale četiri civilne osobe, a ranjeno je pet osoba", kazali su u tužilaštvu.

Okrivljenog Tarbuka tužilaštvo tereti da je zajedno s Jankovićem i Pavlicom naredio neselektivno granatiranje Siska i u vreme Oluje, u avgustu 1995. usled čega je poginuo jedan civil, a ranjene su četiri osobe i oštećeno nekoliko porodičnih kuća.

Tarbuka optužnica tereti i da je 4. avgusta 1995. "svestan da je prema odredbama međunarodnog prava upotreba improvizovanih raketnih lansera zabranjena za korišćenje u naseljenim mestima", naredio ispaljivanje rakete koja je pogodila porodičnu kuću u kojoj su poginule tri civilne osobe, a jedna ranjena, dok je kuća u potpunosti uništena.

Optuženi nisu dostupni hrvatskom pravosuđu, a tužiteljstvo traži da im se odredi istražni zatvor.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Petorica Srba optužena za raketiranje Siska

Izvor: Danas, 26.Jul.2019

Hrvatsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv petorice srpskih državljana, među kojima je i komandant Glavnog štaba takozvane Srpske vojske Krajine Milan Čeleketić, kojom se terete za reketiranje Siska u vreme akcija Bljesak i Oluja kada je poginulo osam civila, javila je večeras Hina. Članak...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.