Pobeda opozicione desnice u Bugarskoj

Izvor: RTS, 06.Jul.2009, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobeda opozicione desnice u Bugarskoj

Prema prvim rezultatima parlamentarnih izbora u Bugarskoj pobedila opoziciona stranka desnog centra gradonačelnika Sofije Bojka Borisova. Osvojili su između 115 od 240 mesta u Parlamentu, dok su vladajući socijalisti premijera Sergeja Staniševa osvojili 40 mesta.

Bojko Borisov, lider bugarske opozicione desničarske partije koja je, prema preliminarnim rezultatima, danas pobedila na parlamentarnim izborima, izjavio je da očekuje da će biti novi premijer Bugarske.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Preuzeću odgovornost da vodim novu vladu", izjavio je Borisov, gradonačelnik Sofije, nekoliko sati po zatvaranju birališta.

Bugarska desničarska opoziciona stranka Građani za evropski razvitak Bugarske (GERB) pobedila je, prema prvim rezultatima, na današnjim parlamentarnim izborima u toj zemlji, ali ipak nije osvojila apsolutnu većinu.

Preliminarni podaci pokazuju da, prema očekivanjima, ispred vladajućih socijalista vodi GERB, koja obećava da će se konačno obračunati sa korupcijom i rešiti otvorene ekonomske probleme.

Prema ovim rezultatima, GERB je osvojio između 115 mesta od ukupno 240 u parlamentu, dok je socijalistima pripalo 40 mesta.

Konačni rezultati znaće se sutra.

Popularnost GERB se značajnim delom vezuje za ime njenog harizmatičnog lidera Bojka Borisova, gradonačelnika Sofije, koji obećava da će se konačno obračunati sa korupcijom i organizovanim kriminalom koji već nekoliko decenija nagriza bugarsko društvo.

Zbog tih problema, koji još nisu rešeni, Bugarska nije dobila pomoć od 500 miliona evra od EU, čiji punopravni član je postala 2007. godine.

Ukupno 6,8 miliona, od kojih milion živi u inostranstvu, biralo je  240 poslanika u Skupštini Bugarske.

Pobeda bivšeg telohranitelja

Bojko Borisov (50) je pre dolaska na vlast bio poznat kao telohranitelj bivšeg cara Simeona ali i bivšeg komunističkog vođe Todora Živkova.

Izabran je za gradonačelnika Sofije 2005. godine, a 2006. godine osnovao je stranku Građani za evropski razvog Bugarske (GERB), koja je postala vodeća opoziciona partije desnog centra u zemlji. Tokom kampanje obećao je da će hapsiti korumpirane zvaničnike i vođe organizovanog kriminala.

Njegov glavni rival, predsednik socijalističke partije premije Sergej Stanišev (43) je predvidljivim putem napredovao u karijeri.

Sin visokog komunističkog funkcionera i jedne Ruskinje Stanišev je posle studija u Moskvi i Londonu, posle ulaska u politički život brzo izabran za vođu socijalista.

Kao predsednik vlade od 2005. godine, predvodio je pregovare o pristupu Bugarske Evropskoj uniji, 1. januara 2007. godine, ali je imao problema u borbi protiv rasprostranjene korpucije u zemlji.

U sadašnjoj vladi socijalisti, koji su naslednici reformisanih komunista, koegzistiraju sa partijom bivšeg kralja Simeona Drugog i sa partijom turske manjine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.