Pobeda Đukanovićevog bloka

Izvor: B92, Tanjug, 30.Mar.2009, 00:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobeda Đukanovićevog bloka

Beograd, Podgorica -- Koalicija za evropsku Crnu Goru osvojila je apsolutnu većinu u parlamentu na danas održanim vanrednim parlamentarnim izborima.

Prema preliminarnim rezultatima Centra za demokratsku tranziciju, za ovu koaliciju glasalo je 51,5 odsto upisanih birača. Odziv je nešto manji od očekivanog i prema podacima CDT-a iznosi nesto više od 62 odsto.

Koalicija za evropsku Crnu Goru dobila je 49 od ukupno 81 mandata, uz mogućnost greške koja svakako ne može >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ugroziti njihovu dominantnu poziciju.

U parlament ulaze i poslanici Socijalisticke narodne partije sa 16 ili 17 mandata, Nove srpske demokratije sa šest ili sedam i Pokreta za promjene sa pet mandata.

Kako je saopštio Centar za demokratsku tranziciju, rezultati su dobijeni na osnovu 75 odsto pregledanog uzorka i mogućnost greške neće bitnije uticati na konačni raspored snaga u parlamentu.

Odziv birača na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori je 65,2 odsto, uz odstupanje od plus minus-jedan odsto, saopštio je Centar za demokrtatsku tranziciju.

Odziv je znatno niži nego na parlamentarnim izborima odrzanim 2006. godine, kada je bio 71,1 odsto, kaže Milica Kovacevic iz CDT-a.

Ona smatra da su birači sada bili slabije motivisani da izađu na glasanje, imajući u vidu da su prethodni parlamentarni izbori 2006. godine održani neposredno nakon proglašenja nezavisnosti, kao i da su tadašnje kampanje bile pune visokih političkih tema, za razliku od ovih, koje su bile mnogo mirnije i pune poruka kojima je manjkalo optimizma.

Tokom samih izbora, nije bilo značajnijih incidenata.

Jedino je Pokret za promjene saopstio je da je njihovog lidera Nebojšu Medojevića na biračkom mestu napao predstavnik Đukanovicevog DPS-a, i to nakon što je dao izjavu medijima da očekuje promenu vlasti posle izbora.

Iz DPS-a su demantovali da je njihov član ucestvovao u incidentu.

Inace, sami rezultati nisu nikakvo iznenađenje, jer su sva istraživanja javnog mnjenja ukazivala na dominantnu pobedu Đukanovića nad svojim konkurentima iz opozicije.

Ukoliko ne bude nepredviđenih situacija, koalicija "Za evropsku crnu goru” vodiće državu u naredne četiri godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

CDT: Do deset sati glasalo 7 posto birača u CG

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Mar.2009, 16:37

Na prevremenim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori do deset sati glasalo je sedam odsto ili 34.88 hiljada birača, saopštio je Centar za demokratsku traziciju (CDT).Crnogorska Državna izborna komisija (DIK), gotovo dva sata od početka glasanja ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Na izborima u CG do 14 časova glasalo 32,8% birača

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Mar.2009

Odziv birača na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori do 14 časova iznosi 32,8%, ili oko 158 400 građana, što je za 3,7% manje u odnosu na parlamentarne izbore 2006. godine, saopštio je Centar za demokratsku tranziciju. Crnogorska Državn ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Vodi koalicija "Evropska Crna Gora"

Izvor: RTS, 29.Mar.2009

Na osnovu 81 odsto obrađenog materijala koalicija "Evropska Crna Gora - Milo Đukanović" osvojila je 60,5 odsto glasova ili 49 od 81 manadata u Skupštini Crne Gore, saopštio Centar za monitoring. DPS objavio pobedu. Izlaznost veća od 65 odsto, ali manja nego 2006. godine. ..Na osnovu 81 odsto obrađenog...

Nastavak na RTS...

Ubedljiva pobeda Đukanovića

Izvor: Radio 021, 30.Mar.2009

Koalicija "Evropska Crna Gora" osvojila je apsolutnu većinu na parlamentarnim izborima. Centar za demokratsku tranziciju na osnovu 100 odsto prebrojanog uzorka, objavio je da je vladajući savez osvojio 46 od mogućih 81 mandata. Lider crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista Milo Đukanović...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.