Plenković: Kada su F-16 leteli iznad Knina kritičara nije bilo

Izvor: RTS, 12.Jan.2019, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plenković: Kada su F-16 leteli iznad Knina kritičara nije bilo

Hrvatska vlada poništiće tender za kupovinu borbenih aviona u ponedeljak i analizirati lekcije iz tog procesa, najavio je hrvatski premijer Andrej Plenković. Istakao je da će vlada, posle propasti dogovorene kupovine avione "F-16 Barak" od Izraela, ostati odlučna da Hrvatska zadrži sposobnost ratnog vazduhoplovstva.
Hina prenosi da je Plenković, na obeležavanju 29. godišnjice osnivanja Hrvatske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << demokratske zajednice (HDZ) u Splitu, rekao da je njegova vlada sve što je radila nakon ponude Izraela radila u dobroj veri i dužnom pažnjom.

Navodi se da je Plenković poručio da odluku o kupovini aviona od Izraela verovatno ne bi doneli da je bilo jasno da je proizvođač te tehnologije, američka kompanija, sasvim uverena da američka administracija neće odobriti posao sa modernizovanim avionima.
"To nije bilo tako jasno niti se to moglo razabrati ni iz posete ministra obrane SAD u julu, a ni iz posete predsednika Izraela. Nije se to moglo zaključiti ni iz činjenice da su izraelski 'F-16 Barak' leteli iznad Knina 5. avgusta. Takvog analitičara, a vidim i među današnjim kritičarima, nije bilo", rekao je Plenković.
O obeležavanju Dana Republike Srpske
Hrvatski premijer Andrej Plenković je u Splitu rekao da se još nije čuo s predsednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, koji je kritikovan jer je prisustvovao obeležavanju Dana Republike Srpske, kao i Ivan Del Vekio, koji je zato smenjen s dužnosti ambasadora Hrvatske u BiH.
Ponovio je da Hrvatska nije bila obaveštena o odlasku svog ambasadora u BiH na proslavu u Banjaluku i dodao da Del Vekio nikad ranije nije odlazio na obeležavanje Dana RS.
"Malo je neobično da je na samom kraju svog mandata i svoje karijere došao u ovakvu situaciju. Stoga je povučen na konsultacije u Zagreb i mi ćemo vrlo brzo krenuti s imenovanjem novog ambasadora u BiH," rekao je Plenković.
Na pitanje kakvu je političku poruku Čović poslao odlaskom na slavu Republike Srpske kod Milorada Dodika, Plenković je istakao da je "izrazito važno da je stav Hrvatske prema BiH dobronameran i prijateljski".
Plenković je podsetio na svoju podršku BiH pred evropskim institucijama.
"Uz formiranje vlasti i nastavak evropskog puta (BiH) važno je da međunarodna zajednica, pre svega EU, pomogne BiH i donese jedan pravedan izborni zakon u kojem će sva tri konstitutivna naroda biti praktično ravnopravna", rekao je hrvatski premijer.
Predsednik HDZ BiH Dragan Čović i hrvatski ambasador u BiH Ivan Del Vekio prisustvovali su 9. januara u Banjaluci obeležavanju Dana Republike Srpske, praznika koji je Ustavni sud te zemlje proglasio neustavnim, podseća Hina.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.