Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Sep.2017, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plenković: Hrvatska će graditi Pelješki most

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas u Livnu da će Hrvatska graditi Pelješki most na svojoj teritoriji, odbacujući mogućnost da taj projekat bude odgođen zbog protivljenja bošnjačkih političara u BiH.

"Pelješki most će se graditi se na hrvatskoj teritoriji i ta činjenica je najvažnija. Sva pitanja u pogledu tehničkih gabarita su godinama usaglašavana na stručnom nivou. Ako bilo šta treba pojasniti našim prijateljima u BiH, sve nadležne službe, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << od vlade, preko resornih ministarstava će to napraviti", rekao je Plenković novinarima u Livnu, gde je počeo dvodnevnu posetu BiH.

Bošnjački političari smatraju da gradnju Pelješkog mosta treba povezati sa pitanjem razgraničenja između BiH i Hrvatske na Jadranskom moru, kao i pitanjem slobodnog izlaska BiH na otvoreno more.

Plenković je kazao da je o izgradnji Pelješkoga mosta telefonom razgovarao sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem, ocenivši da će izgradnja tog mosta, kojim Hrvatska povezuje svoj jug sa ostatkom države, biti korisna i za sam Neum, koji pripada BiH.

"Mislim da će taj projekt povezivanja juga Hrvatske s ostalim delom Hrvatske biti u suštini i izrazito koristan za BiH, posebno oko Neuma, jer će tokom sezone olakšati veliki pritisak i gužve koje nastaju, te zagušuju i tamošnji turizam", dodao je hrvatski premijer.

Hrvatska namerava da gradi Pelješki most, koji spaja dve obale te države, odnosno njenu teritoriju sa dubrovačkom regijom, ali se BiH tome protivi, jer se na taj način zatvara pomorski koridor BiH prema otvorenom moru.

BiH ima izlaz na Jadransko more u Neumu, u dužini od nekoliko kilometara i smatra da bi izgradnjom Pelješkog mosta ovoj državi bio onemogućen izlaz na otvoreno more.

Plenkovića je u Livnu dočekao predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović, predsedavajuća Predstavničkog doma parlamenta BiH Borjana Krišto, kao i županijski i lokalni zvaničnici.

Hrvatski premijer je u Livnu posetio Srednju strukovnu školu "Silvija Strahimira Kranjčevića", za čiju je obnovu vlada Hrvatske u dva navrata izdvojila oko 160.000 evra.

Plenković je istakao da Hrvatska želi odlične odnose a BiH, ali da će isto tako nastaviti da pomaže Hrvate u BiH.

"BiH je naša najvažnija prijateljska susedna država, s kojom razvijamo izvrsne odnose i s kojom želimo unaprediti ekonomsku saradnju i politički dijalog, te rešavati neka otvorena pitanja. Isto tako, kao odgovorna država želimo dati podršku Hrvatima kao konstitutivnom, ravnopravnom narodu u BiH", naglasio je Penković.

Hrvatski premijer je iz Livna otišao u Široki Brijeg, gde će posetiti Franjevački samostan, a potom će otputovati za Mostar.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.