Plenković: Adekvatno sankcionisati napadača na Pupovca

Izvor: RTS, 29.Sep.2018, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plenković: Adekvatno sankcionisati napadača na Pupovca

Hrvatski premijer i predsednik HDZ Andrej Plenković osudio je napad na poslanike SDSS-a Milorada Pupovaca i Borsa Miloševića i poručio da očekuje da se počinitelj pronađe i "adekvatno sankcioniše". Policija intenzivno traga za napadačem.
Prema njegovim rečima, treba učiniti apsolutno sve da se spreče bilo kakve tenzije u društvu, kao i govor mržnje i stigmatizacija.

"S Pupovcem sam >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se čuo čim sam saznao za tu vest. On mi je objasnio okolnosti kako se to dogodilo. Očekujem od policije da istraži taj nemili događaj, da se počinitelj pronađe i adekvatno sankcioniše", rekao je Plenković.
Na pitanje novinara da li ga je napad iznenadio i konstataciju da su poslednjih dana "Pupovca demonizovala" delom i udruženja veterana, Plenković je istakao da je jasno poručio da treba da učinio apsolutno sve da se speče bilo kakve tenzije u društvu, da se speči govor mržnje i stigmatizacija.
"Tome se snažno protivim kao predsednik Vlade i predsednik HDZ-a. Oni koji to rade moraju dobro razmisliti o odgovornosti što to podrazumeva. Gradimo Hrvatsku 2018. godine kao društvo koje je uključivo, tolerantno, u kojem većina treba štititi manjine. To je bit i to je ključ, uključujući i predstavnike srpske manjine u Hrvatskoj", rekao je Plenković.
Istakao je da je politika HDZ-a sasvim jasna da visok nivo zaštite prava nacionalnih manjina mora da bude snažno ukorenjen u političkoj kulturi i delovanju Hrvatske, prenela je Hina. 
Napad na Pupovca i Miloševića osudio je i hrvatski ministar veterana Tomo Medved navodeći da "hrvatski veterani najbolje znaju što je stradanje i patnja".
"Mi hrvatski veterani koji najbolje znamo šta je stradanje i patnja, i osuđujemo svaki oblik nasilja, apsolutno i uvek. Stoga osuđujemo i ovaj napad", rekao je Medved. 
Policija intenzivno traga za napadačem na Pupovca
Načelnik zagrebačke policije Marko Rašić izjavio je da policija intenzivno traga za počiniocem koji je u petak napao poslanike SDSS-a Milorada Pupovca i Borisa Miloševića, bacivši na njih na zagrebačkoj pijaci Dolac. 
"Čim smo saznali za slučaj, nismo ni čekali prijavu već smo službeno preduzeli radnje koje su u našoj nadležnosti", rekao je Rašić.
On je kazao da nije bilo zahteva da se oštećenom odredi policijska zaštita, prenosi Hina.
Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), lider Srpskog nacionalnog vijeća i poslanik u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac napadnut je na zagrebačkoj pijaci Dolac,kada je u prolazu sa stranačkim kolegom Borisom Miloševićem pogođen gomilom hrane. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.