Petrič: Vreme za istraživanje o ubijenim srpskim civilima

Izvor: RTS, 20.Avg.2018, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrič: Vreme za istraživanje o ubijenim srpskim civilima

Bivši visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič, koji je osudio stavljanje van snage izveštaja iz 2004. o Srebrenici, izjavio je da je sada vreme da se konačno napravi slično ozbiljno istraživanje o ubijenim srpskim civilima.
"Treba ispitati sve činjenice – i one za koje već znamo i one do kojih bi se moglo doći", rekao je Petrič u pisanom intervjuu za banjalučke Nezavisne novine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Sada je vreme da se konačno napravi slično ozbiljno istraživanje koje bi govorilo o ubijenim srpskim civilima", rekao je Petrič i dodao da se ne sme raditi, kako kaže, sramotno poništavanje izveštaja o stradanjima Bošnjaka.
On je odluku NSRS o stavljanju izveštaja o Srebrenici iz 2004. van snage nazvao "moralnim bankrotom" tog najvišeg zakonodavnog tela u RS.
"Svi koji su za takvo nešto glasali pokazuju da ništa nisu naučili iz tragične istorije regiona. RS su doneli sramotu, kao i svim žrtvama. Ne možete odbraniti istinu o nedužnim srpskim žrtvama u selima oko Srebrenice tako što ćete na zvanični način oskrnaviti 8.000 sistematski ubijenih muslimanskih muškaraca i mladića", naveo je Petrič.
Upitan šta bi trebalo uraditi sada za srpske žrtve, Petrič kaže treba ispitati sve činjenice – i one za koje već znamo i one do kojih bi se moglo doći, ali bez politizacije i zloupotreba.
"Te žrtve tako nešto nisu zaslužile. Ali nemojte po drugi put muslimanske žrtve skrnaviti", naveo je i dodao da je Banjaluka u tome zakazala.
Nada se, kaže, da ima dovoljno prosvećenih Srba i Srpkinja koji će preuzeti moralnu odgovornost za srebreničku tragediju.
"To je obaveza svakog evropskog civilizovanog naroda. I mi Austrijanci smo to morali naučiti nakon Hitlerovih zločina, kojima smo bili saučesnici, a od kojih smo dugo okretali glave. Mi jesmo s jedne strane bili Hitlerove žrtve, ali smo bili i saučesnici u zločinu. Mislim da ovakva dvostruka spoznaja još nije doprla do prostora bivše Jugoslavije", rekao je, između ostalog, Petrič.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Petrič: Vreme je za istraživanje o ubijenim srpskim civilima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Avg.2018

Bivši visoki predstavniku BiH Volfgang Petrič, koji je osudio stavljanje van snage izveštavanje iz 2004. o Srebrenici, izjavio je da je sada vreme da se konačno napravi slično ozbiljno istraživanje o ubijenim srpskim civilima..."Treba ispitati sve činjenice - i one za koje već znamo i one do...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.