Perković iz bezbednosnih razloga u zatvoru u Nirnbergu

Izvor: Vesti-online.com, 27.Jan.2014, 21:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Perković iz bezbednosnih razloga u zatvoru u Nirnbergu

Bivši funkcioner jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josip Perković nalazi se iz bezbednosnih razloga u istražnom zatvoru u Nirnbergu, a ne u Minhenu, izjavio je danas njegov nemački advokat Sep Jerg Coglman.

Coglman je za Hrvatsku radioteleviziju rekao da je razlog taj što u istražnom zatvoru u Minhenu "ima mnogo pritvorenika s područja bivše Jugoslavije, dakle Srba i Hrvata".

Prema njegovim informacijama, optužnica protiv Perkovića, koji je na osnovu evropskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << naloga za hapšenje krajem prošle sedmice iz Hrvatske izručen u Nemačku, biće spremna u roku od tri do četiri meseca i podignuta na Višem zemaljskom sudu u Minhenu.

Sud će, kako je rekao, tada odlučivati o njenoj valjanosti, a odbrana će se dotad pripremiti. "Kao branitelj u ovom trenutku ne mogu mnogo toga konkretnog da kažem

o onome za šta se Perković sumnjiči jer još nemamo dokumente i uvid u spise, a nismo imali ni dovoljno vremena da se intenzivnije pozabavimo postupkom", dodao je nemački advokat.

Bivši funkcioner tajne službe SFRJ, a kasije i Hrvatske, sumnjiči se za umešanost u ubistvo hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u okolini Minhena.

Ustavni sud u petak je odbio Perkovićevu žalbu na napravosnažnu odluku o izručenju, čime je uklonjena i poslednja mogućnost da on izbegne predaju Nemačkoj. Istog dana bivši visoki funkcioner Udbe predat je nemačkoj policiji i pravosuđu.

Zbog slučaja Perković u Hrvatskoj se više od pola godine vode oštre polemike, a jedno vreme pretile su joj i sankcije EK. Razlog tome bilo je ograničenje evropskog naloga za hapšenje na krivična dela počinjena posle avgusta 2002. godine i to samo nekoliko dana uoči ulaska u EU sredinom prošle godine.

Potom je pronađen kompromis prema kojem se od 1. januara 2014. godine evropski nalog primenjuje bez spornog vremenskog ograničenja što je omogućilo hapšenje, a potom i predaju Perkovića Nemačkoj.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Perković prebačen u Nürnberg

Izvor: SEEbiz.eu, 27.Jan.2014

BERLIN - Perković je u istražnome zatvoru u Nürnbergu, a ne u Münchenu, razlog tomu bile su sigurnosne procjene jer u istražnome zatvoru u Münchenu ima mnogo pritvorenika s prostora bivše Jugoslavije.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.